null Beeld

FramingHans de Bruijn

Hoe ‘eenduidig communiceren’ ineens kil en koud klinkt

Hans de Bruijn

Er zijn van die frames waar je bijna niet tegen­­ kunt zijn. Wie pleit voor ‘eenduidig communiceren’, suggereert dat anderen chaotisch communiceren. Dat is fout, intuïtief is iedereen voor dat eenduidig communiceren.

In een talkshow gaat het over de bestrijding van corona en over de energietransitie. Het zijn twee gigantische opgaven, die de hele samenleving raken. Een hoogleraar gedragswetenschappen wil dat er eenduidig wordt gecommuniceerd. Hij heeft het over een ‘onzekerheidscircus’. Dan wordt weer dit en dan wordt weer dat gecommuniceerd, zowel over corona als over de energietransitie.

Het klinkt allemaal mooi, maar kun je wel eenduidig communiceren tijdens een jarenlange pandemie? Of over een energietransitie, met steeds nieuwe inzichten en ontwikkelingen?

Een warm verhaal

Een GGD-arts is ook te gast en moet helemaal niets hebben van dat eenduidig communiceren. Mensen zijn heel verschillend, zegt hij en daar moet je wat mee. Hij noemt een voorbeeld van die verschillen uit de GGD-praktijk. Je hebt een jong iemand die informatie van TikTok haalt en de Roemeense werknemer die met verhalen over de dictator Ceausescu is grootgebracht en niet veel vertrouwen in overheden heeft.

Met die mensen gaat de arts verschillend om. Het is een warm verhaal, over concrete mensen en opeens wordt dat eenduidig communiceren kil en koud, bureaucratisch en technocratisch.

Eenduidig staat tegenover chaotisch? Welnee, eenduidig communiceren betekent dat je verschillen niet ziet. Niet kunt meebewegen met nieuwe inzichten. Inflexibel bent.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden