Framing

Hoe de republikeinen in Amerika pleiten voor zonne-energie

We associëren Trumps Republikeinen bepaald niet met duurzame energie, maar toch even een quizvraag. Welke Amerikaanse staat produceert de meeste zonne-energie? Antwoord: Californië. Dat antwoord ligt voor de hand: Californië is een grote staat, waar progressieve Democraten het voor het zeggen hebben – en die gaan voor duurzaamheid.

Welke staat bezet de tweede plaats? Antwoord: North-Carolina. Dat antwoord ligt minder voor de hand. North-Carolina is een kleine, diep-conservatieve staat, is Trump-country. En er zijn meer conservatieve staten die sterk inzetten op zonne-energie.

Hoe framen conservatieve politici hun steun daarvoor? South-Carolina heeft een wet aangenomen, die de mogelijkheden voor zonne-energie sterk verruimt. De wet heet veel­zeg- gend de Energy Freedom Act. Een Republikeinse indiener van de wet legt het uit. Zonne-energie betekent dat je je eigen energie opwekt. Niet afhankelijk bent van publieke nutsbedrijven. Die nutsbedrijven zijn vaak grote, logge overheidsmonopolies. Die door een gebrek aan concurrentie lui en vet zijn – en gemakzuchtig hun kosten aan gebruikers doorbelasten. Zonne-energie betekent meer concurrentie voor luie monopolisten en meer vrijheid voor burgers.

De Democraten zetten zonne-energie in het frame van duurzaamheid en minder CO₂-uitstoot. De Republikeinen in het frame van meer markt en minder overheid. Dat laatste is het fundamentele kenmerk van de Energy Freedom Act, zegt de Republikein van zojuist. Frame het zoals je wilt – beide frames leveren meer duurzame energie op. 

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden