NieuwsTweede Kamer

Het vertrek van Femke Merel van Kooten is een onverwachte breuk bij de Partij voor de Dieren

Femke Merel van Kooten in 2017.  Beeld Phil Nijhuis
Femke Merel van Kooten in 2017.Beeld Phil Nijhuis

De Partij voor de Dieren leek de laatste tijd te opereren als een geoliede machine, maar schijn bedriegt. Achter de schermen woedde een discussie over de koers van de partij.

Bart Zuidervaart

Femke Merel van Kooten verlaat nu uit onvrede de Tweede Kamerfractie, omdat ze vindt dat de partij ‘tot haar grote spijt’ versmalt, in plaats van verbreedt.

Van Kooten geeft haar zetel niet terug aan de partij, ze gaat verder als onafhankelijk Kamerlid. Daardoor krimpt de fractie van de Partij voor de Dieren van vijf naar vier leden. En de Tweede Kamer is een nieuwe fractie rijker – de veertiende inmiddels.

In een korte verklaring laat de partij weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn door dit besluit van Van Kooten. De fractie ‘werd deze week onverwacht geconfronteerd’ met het nieuws. De partijleiding maakte dinsdagmiddag direct bekend dat Van Kooten wordt geroyeerd als lid. Haar foto werd onmiddellijk van de website van de Partij voor de Dieren (PvdD) verwijderd.

Eerste openlijke richtingenstrijd

Het is de eerste keer dat er openlijk een richtingenstrijd wordt uitgevochten binnen de partij. Wat er precies aan de hand is, blijft onduidelijk. De partijtop wil ‘vanwege het persoonlijke karakter van de kwestie geen nadere toelichting geven’. Van Kooten geeft op haar

Facebook-pagina wel een begin van een uitleg. Ze schrijft dat ze in maart 2017 ‘bruisend van idealisme’ werd gekozen tot Kamerlid ‘van dé brede emancipatiepartij, een partij van mededogen, die opkomt voor kwetsbare waarden, voor mens en dier’. Volgens Van Kooten vinden steeds meer mensen hun weg naar de Partij voor de Dieren, ‘omdat zij verder kijken dan de partijnaam lang is en zich aangetrokken voelen tot het brede gedachtegoed, het ‘Plan B’, achter de smalle voordeur’.

Dat brede gedachtegoed ziet Van Kooten niet terug in de koers van de partij. “Tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die PvdD tot haar core business rekent.”

Het Kamerlid heeft, schrijft ze, haar ongenoegen hierover uitgesproken binnen de fractie en kennelijk geen – of te weinig – gehoor gevonden. “Het heeft mij voor een dilemma geplaatst. Als ik hier niet in mee kan gaan, moet ik dan opstappen? Maar hoe lost dat het probleem op voor de kiezer die op PvdD gestemd heeft vanwege het brede gedachtegoed en mijn bijdragen tijdens al die verschillende debatten waardeerde?”

Ze ziet ‘geen andere mogelijkheid’ dan zelfstandig verder gaan als parlementariër. Van Kooten kreeg bij de verkiezingen in 2017 6131 stemmen, veel te weinig voor een voorkeurszetel.

Scheuring

De breuk binnen de fractie is slecht nieuws voor de partij die de laatste jaren gewend is geraakt aan successen. De Partij voor de Dieren behaalde verkiezingsoverwinning na verkiezingsoverwinning. Alleen bij de laatste stembusgang voor het Europese parlement behield de partij ternauwernood één zetel.

Het opvallende is dat Thieme haar partij steeds met kleine stapjes wil laten groeien, uit angst voor problemen met nieuwe PvdD-politici. Eerder dit jaar zei Thieme tegen deze krant: “We zijn tegen plofkippen, plofbanken en plofpartijen. Als je de revolutie uitroept, moet je wel ergens op kunnen steunen.”

Dat Van Kooten voor de eerste scheuring in de partij zou zorgen, is een verrassing. Publiekelijk heeft ze haar onvrede nooit laten blijven.

Lees ook:

Verrassing bij Partij voor de Dieren: de leden kiezen een 24-jarige outsider als voorzitter

De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren wil dat lokale afdelingen meer autonomie krijgen. Volgens de 24-jarige Sebastiaan Wolswinkel, die in april dit jaar gekozen werd, zijn de mensen in de partijtop de afgelopen jaren te veel op hun hoede geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden