48 miljoen

Het kabinet geeft gemeenten toch weer extra geld voor hulp aan toeslagengedupeerden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gemeenten krijgen opnieuw een flinke zak met geld om slachtoffers van de toeslagenaffaire te helpen. Protesten dat die hulp door een wirwar aan potjes en regelingen veel te ingewikkeld wordt, schuift het kabinet daarmee terzijde.

Petra Vissers

Gemeenten krijgen 48 miljoen euro compensatie voor de ondersteuning die zij bieden aan gedupeerden van de toeslagenaffaire. Die extra bijdrage wordt betaald uit middelen die op Prinsjesdag zijn gereserveerd voor afhandeling van de toeslagenaffaire, meldt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Het demissionaire kabinet betaalt compensatie aan gedupeerden, maar wil ook praktische hulp bieden aan mensen die door onterechte terugvordering van toeslagen in de problemen zijn geraakt op het werk, die hun huis verloren, zorg nodig hebben, in de schulden belandden of van wie het gezin in de problemen kwam. Die hulp komt vooral van gemeenten, die er eerder 11 miljoen euro compensatie voor kregen.

Nu wordt er dus extra geld toegekend, ondanks kritiek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die was vorige week niet te spreken over de opeenstapeling van regelingen voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. De VNG vindt dat het veel te ingewikkeld is geworden, waardoor juist de zwaarst getroffen gezinnen langer moeten wachten tot zij volledig zijn gecompenseerd.

Verwachtingen en onrust

Tienduizenden gedupeerde ouders wachten op een integrale beoordeling, maar weten niet hoelang zij nog moeten wachten, schreef de VNG. Volgens de gemeenten zijn nu juist de zwaarst getroffen gezinnen de dupe. De mensen met weinig schade worden snel geholpen, zien zij, terwijl de mensen die uit huis zijn gezet geen idee hebben wanneer zij hun leven weer op orde kunnen hebben.

Omdat gedupeerden veelal contact zoeken met hun gemeente leidt ‘elke nieuwe regeling (...) tot verwachtingen en onrust’, aldus de VNG.

De VNG vindt bovendien dat het kabinet opnieuw beloften doet die het niet kan waarmaken. Daarmee sluit ze aan bij kritiek van de Raad van State en de Nationale Ombudsman, die ook pleitten voor terughoudendheid. Van meerdere kanten kwam afgelopen maanden de oproep eerst de lopende hersteloperatie vlot te trekken, voordat nieuwe regelingen worden aangekondigd.

Tevergeefs, zo lijkt het, want Van Huffelen meldt verder dat een subsidie waarmee gedupeerden een beroep kunnen doen op rechtsbijstand wordt uitgebreid. Daarvoor wil het kabinet nog dit jaar 11,5 miljoen beschikbaar stellen, bovenop de 19 miljoen euro die er al voor was uitgetrokken.

De VNG heeft het kabinet laten weten ‘fundamentele bezwaren’ te hebben tegen de wirwar van regelingen en compensaties voor de slachtoffers en zegt ‘de verantwoordelijkheid niet te kunnen of willen dragen’ voor de uitvoering ervan.

Lees ook:

Gemeenten zijn toeslagenchaos beu. ‘Tweede Kamer moet ingrijpen’

Het kabinet trekt nog eens 1,3 miljard euro uit voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. Gemeenten vrezen dat de chaos alleen maar groter wordt en roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de nieuwe kabinetsplannen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden