Ruimingen

Het coronavirus is olie op het vuur van de nertsendiscussie

Beeld ANP

Volgens GroenLinks moeten nertsenfokkerijen geruimd worden, nu het coronavirus is overgeslagen van een nerts op een mens. Minister Schouten wil er nog niet aan.

Het coronavirus laat zich opnieuw van zijn grillige kant zien, nu het blijkt te zijn overgesprongen van een nerts op een mens. De politiek staat voor een terugkerend dilemma: moeten de nertsenfokkerijen geruimd worden?

Dinsdagavond laat maakte minister Carola Schouten van landbouw bekend dat het aannemelijk is dat het coronavirus is overgesprongen van een nerts op een persoon. Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat het virus is overgesprongen van dier op mens. Schouten kondigde een bezoekverbod voor nertsenfokkerijen aan en ze laat alle nertsenstallen screenen op aanwezigheid van het virus.

Ook laat Schouten onderzoek doen naar andere boerderijdieren, zoals varkens en boerderijkatten. Eerder al raakten katten en een hond besmet. Voor besmette dieren geldt hetzelfde als voor mensen met klachten: zij mogen niet naar buiten en fysiek contact moet vermeden worden. Dieren hebben meestal milde klachten van het virus.

De druppel

Schouten vindt het nog te vroeg voor ruimingen van nertsenfokkerijen, waar GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor pleiten. Voor die partijen staat vast: de nertsenfokkerijen moeten dicht. Al een paar jaar geleden werd beslist dat de fokkerijen, de dieren worden gefokt en geslacht voor bontproductie, per 2024 sluiten. Volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet is deze virusbesmetting ‘de druppel’. “De volksgezondheid moet voorop staan. Het is treurig dat we de beestjes moeten ruimen, maar ze zijn gefokt om vermoord te worden.”

Het coronavirus werd vastgesteld bij nertsenfokkerijen in Noord-Brabant. Voor Bromet komt dat niet als een verrassing. “Bijna nergens ter wereld is het virus overgeslagen van dier op mens. Het is niet zo gek dat het hier gebeurt, met zoveel intensieve veehouderij. Brabant heeft niet voor niets het hele Q-koortsdebacle achter zich.” Ook de bacterie die de ziekte veroorzaakt sloeg over, van schapen en geiten op mensen.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat ruiming gebruikelijk is als er op een boerderij een op mensen overdraagbaar virus wordt aangetroffen. “Als je dat niet doet, dan moet je heel goed aan omwonenden uitleggen waarom niet.” Mocht het virus bij de door Schouten aangekondigde screening op veel fokkerijen worden aangetroffen, dan moet er geruimd worden, vindt De Groot. Het D66-Kamerlid heeft dubbele gevoelens bij de oproep van GroenLinks om de nertsenfokkers eerder te laten stoppen. “Er is bewust een lange overgangsperiode gekozen, om allerlei schadevergoedingen te voorkomen. Uitgangspunt moet zijn dat er geen cent meer naar de nertsenfokkerij gaat.”

In december werd als onderdeel van de stikstofplannen van het kabinet een stopregeling aangekondigd voor nertsenfokkers. Woensdag kondigde Schouten aan die regeling snel op te zetten.

Hoorzitting

CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt het besluit om bezoek te verbieden ‘wijs van de minister'. Hij vindt het nog te vroeg om tot ruiming over te gaan. “Ik sluit op voorhand niets uit, maar ruiming is zeer ingrijpend. Daarom moet je het goed onderbouwen. En onderdeel van zo’n onderbouwing zou kunnen betekenen dat je ook huisdieren, zoals honden en katten moet ruimen.”

Schouten heeft de Kamerleden een technische briefing aangeboden, waarin zij worden bijgepraat door virologen en zoölogen. Geurts heeft veel vragen voor zo’n hoorzitting. “Hoe besmettelijk is dit virus nu voor mensen? En welke dieren kunnen het nog meer overdragen naar mensen? Ratten en muizen die op boerderijen leven, of zelfs vliegen?” Uit de meeste onderzoeken naar het coronavirus, dat oorspronkelijk van vleermuizen komt, komt naar voren dat de kans dat het overslaat van dier op mens, extreem klein is.

Lees ook:

Het virus houdt zich schuil in het beest

Het coronavirus is een zoönose, het sprong over van een dier, vermoedelijk een vleermuis. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, en zeker ook niet de laatste. De meeste nieuwe infecties komen van een dier.

Polen zit niet te wachten op Nederlandse nertsenfokkers

Nu de fokkerijen uit Nederland verbannen worden, beginnen Polen met het fokken van nertsen. Maar ook in Polen zijn activisten tegen dierenleed in opmars en protesteren omwonenden steeds vaker tegen de overlast van fokkerijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden