Presentatie partijprogramma

Het CDA op campagne: armoede onder kinderen halveren en migratie beperken

Lijsttrekker Hugo de Jonge op het partijbureau in Den Haag.  Beeld ANP
Lijsttrekker Hugo de Jonge op het partijbureau in Den Haag.Beeld ANP

In het verkiezingsprogramma komt het CDA op voor kinderen die opgroeien in armoede en voor de Nederlandse boer. ‘We moeten boeren perspectief bieden.’

Een compromistekst over Europa, lof voor de Nederlandse landbouw, zorgen over migratie en een pleidooi om ‘zorg voor elkaar’ te hebben als ‘mensen van goede wil’. Dat zijn de belangrijke elementen in het partijprogramma waarmee het CDA campagne gaat voeren voor de verkiezingen in maart volgend jaar.

Partijleider Hugo de Jonge zegt in een toelichting dat hij de saamhorigheid die bestond tijdens de eerste golf in de coronacrisis hoopt te behouden. Hij erkent ‘dat het nu anders voelt’. “De coronacrisis maakt ook polarisatie los. Bloemen bezorgen bij het verzorgingshuis, klappen voor helden in de zorg, het gebeurt nu minder. Maar ik denk dat het fundament sterk is, dat een grote groep mensen van goede wil is en bereid om elkaar te helpen.” Dat wil het CDA stimuleren, bijvoorbeeld met een hogere vergoeding voor vrijwilligerswerk.

De Jonge bepleit ‘een sterke samenleving en een beschermende overheid’. Zijn partij wil een plan om het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in vier jaar te halveren. Dat kan door betere schuldhulpverlening, hulp bij het vinden van een baan voor ouders en door onder meer extra kinderbijslag. “Eén op de negen kinderen groeit op in armoede”, stelt het CDA.

Europa, migratie en boeren

De commissie die het programma schreef, discussieerde heftig over de houding tegenover Europa. Dat kwam vooral door Kamerlid Pieter Omtzigt die zich regelmatig kritisch uitlaat over de Europese Unie. Omtzigt werd in juli bijna partijleider; hij verloor de lijsttrekkersverkiezingen nipt van Hugo de Jonge. Hij zat op dat moment al in de commissie. Uiteindelijk is het verkiezingsprogramma kritisch van toon, maar het bepleit geen grote veranderingen. Er staat dat lidstaten hun schulden moeten afbouwen en hun economie hervormen en dat ‘financiële solidariteit tussen lidstaten in principe wordt vormgegeven via de meerjarenbegroting’. Dat is nu ook al de praktijk. Waar staat De Jonge in het debat dat in de commissie werd gevoerd? “Uiteraard in het midden”, zegt hij.

Eerder opperde De Jonge het plan om migratie te beperken. Dat komt terug in het programma: “De huidige aantallen overstijgen de spankracht van de samenleving om al deze mensen ook een toekomst te kunnen bieden.” Het CDA wil dat het kabinet ieder jaar vastlegt hoeveel arbeidsmigranten en vluchtelingen Nederland opneemt.

Het CDA steekt wel de boer een hart onder de riem. “Nederland zonder boeren is als het Rijksmuseum zonder Rembrandts. Samen staan ze voor het beste wat ons land de wereld te bieden heeft.” De partij wil met de boeren afspraken maken over duurzaamheid en wil het aan de sector zelf overlaten hoe ze die halen. De Jonge vertrouwt erop dat onder meer biodiversiteit daardoor stijgt: “De uitstoot op allerlei terreinen is al enorm teruggedrongen. We moeten boeren perspectief bieden en kunnen het geld dat nu wordt besteed aan beëindiging van bedrijven, beter uitgeven aan het stimuleren van duurzaamheid.”

Tien wensen van het CDA:

- De overheid betaalt kinderopvang, met een kleine inkomensafhankelijke ouderbijdrage.
- Er komt een nieuwe basisbeurs in plaats van het huidige leenstelsel.
- In iedere gemeente komt een loket voor burgers die zichzelf niet kunnen redden in het contact met overheden en organisaties als de Belastingdienst en het UWV.
- Er komt een wettelijk recht op deeltijdpensioen.
- Het toeslagenstelsel wordt eenvoudiger.
- Digitale platformen zoals Airbnb moeten bij iedere transactie belasting betalen.
- Het minimumloon moet met 10 procent omhoog.
- De sociale werkvoorziening, die vroeger sociale werkplaats heette, moet terug.
- Een Nationaal woonplan waarin staat dat binnen tien jaar een miljoen woningen worden gebouwd. Dat kan ook ‘in het groen’ en een kwart is, met een gunstige lening, voor jongeren.
- Europa moet met vitale producten en diensten meer zelfvoorzienend zijn.

Lees ook:

Constructief versus confronterend: hoe zorgen tegenpolen De Jonge en Omtzigt voor één christen-democratisch geluid?

Het CDA presenteert deze week zijn kandidatenlijst en verkiezingsprogramma. En dan mogen lijsttrekker Hugo de Jonge en zijn running mate Pieter Omtzigt op campagne. De man van het harmoniemodel en de man van de confrontatie. Lukt het ze om de kiezer niet in de war te maken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden