Begrotingstekort

Het begrotingstekort bereikt historisch dieptepunt: Kabinet trekt 17,5 miljard meer uit dan voorzien

Minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van financiën (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het tekort op de begroting voor 2021 komt fors hoger uit dan eerder verwacht. Dat schrijft minister van financiën Hoekstra in de Voorjaarsnota die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Jan Kleinnijenhuis

Minister Wopke Hoekstra van financiën gaat uit van een begrotingstekort van 62,4 miljard euro, oftewel 7,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo meldt hij in de Voorjaarsnota die vrijdag aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het tekort overschrijdt daarmee ruimschoots het vorige dieptepunt van 5,3 procent uit 2010, als gevolg van de kredietcrisis. Vorig jaar verwachtte het kabinet op Prinsjesdag nog een tekort van 44,9 miljard (-5,5 procent bbp). Het Centraal Planbureau (CPB) rekende in maart van dit jaar op een tekort van 5,9 procent van het nationaal inkomen.

Sinds die tijd heeft het kabinet echter veel extra geld uitgetrokken voor verschillende zaken. Zo werd recent een nieuw corona-steunpakket van 6 miljard euro aangekondigd. Ook trekt het kabinet de portemonnee voor de afhandeling van de toeslagenaffaire: naast 1,2 miljard euro aan directe compensatie voor gedupeerden verwacht de regering nog eens 900 miljoen euro kwijt te zijn aan het kwijtschelden van alle publieke en private schulden. Het op orde brengen van de informatievoorziening op ministeries en het verbeteren van dienstverlening aan burgers kost vanaf dit jaar structureel 800 miljoen.

Omstreden bedrijvensubsidie geschrapt

Ook de hersteloperatie voor de aardbevingsschade in Groningen kost dit jaar 1,5 miljard euro meer dan eerder voorzien. Tot 2027 verwacht de staat 8,8 miljard euro kwijt te zijn aan schadevergoeding en herstel, en dat is 2,7 miljard meer dan eerder voorzien. Daarnaast trekt het kabinet dit jaar 600 miljoen euro meer uit voor de Jeugdzorg, en werd eerder al aangekondigd dat het onderwijs er eenmalig 8,5 miljard euro bij krijgt.

Ondanks het gigantische tekort blijft de staatsschuld naar verwachting precies op de Europees afgesproken grens van 60 procent van het bbp. Hoekstra verwacht dat het tekort en de staatsschuld de komende jaren zullen teruglopen: in 2025 zou het tekort op 0,8 procent van het bbp moeten uitkomen en de staatsschuld op 58 procent.

Het kabinet liet vrijdag ook weten af te zien van de omstreden Baangerelateerde Investeringskorting (Bik). Staatssecretaris Vijlbrief van financiën vreest dat de maatregel – waarbij bedrijven korting op loonheffing krijgen als zij investeringen doen – door de Europese Commissie als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien. De 2 miljard euro die het kabinet jaarlijks voor de Bik uit heeft getrokken wordt nu gebruikt voor een verlaging van de premie die werkgevers betalen voor de werkloosheidsuitkering.

Lees ook:

Het gaat best goed met de economie, zegt het CPB, maar de steunpakketten moeten stoppen

De Nederlandse economie heeft opvallend flexibel gereageerd op de coronapandemie. Het gaat best goed, constateert het Centraal Planbureau (CPB). Maar het miljardensteunpakket moet deze zomer wel stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden