Bed and breakfast

Henk Krol kan de politiek niet laten met ‘Taiwankamer’ in zijn eigen b&b

Henk Krol tijdens het afscheid van de oude Kamerleden. Beeld ANP
Henk Krol tijdens het afscheid van de oude Kamerleden.Beeld ANP

Een nachtje logeren bij Henk Krol in zijn Bed en Boshotel betekent kleur bekennen. De gepensioneerd politicus, die een lange loopbaan aan het Binnenhof dit voorjaar moest afsluiten met het verlies van zijn laatste zetel, kan het politiek bedrijven niet laten. Na zijn gedwongen vertrek uit de Tweede Kamer heeft Krol zich vol overgave gestort op zijn bed and breakfast in het bosrijke Best. Tussen de tweets over debatten door (‘Dit debat heb ik nog aangevraagd’) kunnen we volgen hoe in Best het terras wordt ingericht en de reeën door de tuin dartelen.

De gasten kunnen er onder meer terecht in een ‘Taiwankamer’, waar deze week de ‘Taiwanese ambassadeur’, mevrouw Hsin hsin Cheng, een speciaal themakastje aan de muur kwam openen. Twitteraars wezen Krol meteen op het feit dat Taiwan geen officiële ambassadeur in Nederland heeft, omdat China niet wil dat landen tegelijkertijd met de volksrepubliek China én met Taiwan banden onderhouden.

Krol maalt er niet om en mevrouw Chen, officieel Taiwans hoogste diplomaat in Nederland, ook niet, gezien de beelden. Zij laat geen gelegenheid onbenut haar land positief in beeld te brengen. De Voedselbank in Gorinchem weet daar alles van, die kregen eind vorig jaar een donatie van ruim 12.000 euro van haar overhandigd, ingezameld door de Taiwanese gemeenschap. Krol mikt met zijn b&b kennelijk niet op Chinese toeristen.

Een nachtje in de Tweede Kamer

Net als in zijn politieke loopbaan draait veel om Krol zelf, gezien de omschrijving van kamers. Van de Huwelijkssuite (Krol als ‘geestelijk vader’ van het homohuwelijk) en de Juan Gabriel-kamer (vriend van Krol en muzikaal genie, dat ervoor koos om ‘elders onbekend te blijven’). Mocht Krol toch heimwee hebben, dan kan hij altijd een nachtje in zijn eigen ‘Tweede Kamer’ boeken.

Lees ook: Is Henk Otten met het vertrek van Henk Krol verlost van ‘50Plus-gedoe’?

Even leek het een mooi huwelijk: Henk en Henk, beiden met ruzie bij hun vorige partij weggegaan, nu samen in de Partij voor de Toekomst. Maar nadat eerst Femke Merel van Kooten vertrok, omdat de partij toch best rechts bleek, waren de Henken elkaar beu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden