Stoelendans

Henk Kamp en Ben Knapen vervangen opgestapte ministers op defensie en buitenlandse zaken

VVD’er Henk Kamp keert terug op zijn oude post. Beeld ANP
VVD’er Henk Kamp keert terug op zijn oude post.Beeld ANP
Jeannine Julen

Het demissionaire kabinet is weer twee nieuwe ministers rijker. CDA’er Ben Knapen zal Sigrid Kaag (D66) opvolgen als minister van buitenlandse zaken. VVD’er Henk Kamp neemt op het ministerie van defensie de plek in van de vorige week afgetreden Ank Bijleveld van het CDA.

Kamp komt daarmee terug op zijn oude post. Van 2002 tot 2007 was hij al minister van defensie. Ook de ministersposten sociale zaken, Vrom en economische zaken heeft hij bemand.

Tumultueuze week

CDA’er Knapen komt eveneens terug op een ministerie waar hij al eerder werkzaam was. In kabinet-Rutte I was hij staatssecretaris van buitenlandse zaken. De twee oude rotten in het vak zullen hun ervaring in moeten zetten om de problemen rond de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan recht te trekken.

Het aantreden van Kamp en Knapen komt na een tumultueuze week. Vorige week ontvingen de voormalige ministers Kaag en Bijleveld een motie van afkeuring vanwege het Afghanistandebacle. Kaag legde op donderdag haar functie neer. Bijleveld, die in eerste instantie wilde aanblijven, diende een dag later haar ontslag in.

Ben Knapen. Beeld ANP
Ben Knapen.Beeld ANP

Lees ook:

Defensieminister Bijleveld vertrekt alsnog, gêne bij het CDA

Demissionair CDA-minister Ank Bijleveld van defensie stapte vrijdag alsnog op, maar de schade was al aangebracht. Nu ontstond de indruk dat ze vanwege de publieke commotie aftrad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden