Gistermiddag arriveerden Willem-Alexander en Máxima in Jakarta voor een vierdaags staatsbezoek, met in hun kielzog een delegatie van ruim honderd Nederlandse bedrijven.

Staatsbezoek

Handel en historie, maar handen thuis tijdens staatsbezoek aan Indonesië

Gistermiddag arriveerden Willem-Alexander en Máxima in Jakarta voor een vierdaags staatsbezoek, met in hun kielzog een delegatie van ruim honderd Nederlandse bedrijven. Beeld BSR Agency

Het bezoek van het koningspaar staat in het teken van handel en historie. Maar angst voor het coronavirus is voelbaar.

Bij aankomst op het vliegveld van Jakarta valt het meteen op: koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een ‘Sundanese groet’ met de handen tegen elkaar en een lichte hoofdknik. Toch zal vast niemand de verplichte witblauwe laserthermometer op hun voorhoofden hebben gericht, ook al komen ze uit een land dat officieel meer coronapatiënten telt dan Indonesië. Dat heeft tot gisteren slechts 19 besmettingen gemeld.

Het koningspaar arriveerde gistermiddag in Indonesië voor een vierdaags staatsbezoek, samen met de ministers Blok (buitenlandse zaken), Kaag (buitenlandse handel), Van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) en een delegatie van ruim honderd bedrijven.

Bij aankomst vernam de koning van het bootongeluk in het Sebangau National Park op het eiland Kalimantan, waarbij zeven doden vielen. De boten waren bezig met de voorbereiding van het koninklijk bezoek aan dit natuurgebied, dat op de agenda stond. Het koningspaar heeft zijn medeleven betoond, een deel van het bezoek zal versoberd worden.

Het dodelijk ongeluk geeft een rouwrand aan het staatsbezoek, dat de goede handelsrelatie tussen Nederland en Indonesië moet bevestigen. Ook de bezorgdheid om het coronavirus is voelbaar, al heeft die geen invloed op de omvang van de economische missie. Slechts vijf bedrijven zegden af, een handvol stuurt lokaal personeel.

Corona-aanpak

Dankzij ‘gebeden’ is Indonesië de coronadans tot nu toe ontsprongen, zei de Indonesische minister van gezondheid nog geen drie weken geleden. Dat leek moeilijk voorstelbaar voor deze Aziatische reus met 270 miljoen inwoners en intensief verkeer met naburige besmette landen. Bij de vorige Sars-epidemie kreeg het land stevige kritiek van de WHO. Nu komt de aanpak voorzichtig op gang. Er zijn noodhospitalen aangewezen, maar nog geen testen op grote schaal uitgevoerd. Op straat en in de bus in Jakarta draagt misschien een op de tien Javanen een mondkapje, en handen worden veelal gewoon geschud.

Willem-Alexander en Máxima blijft het handen schudden met honderden mensen bespaard. Een uitzondering wordt gemaakt voor de hoogste gastheren, de president en de sultan van Yogjakarta. Ook het mondkapje blijft in de tas, behalve bij het geplande bezoek aan de orang oetans op Kalimantan. Waar kroonprins Willem-Alexander en zijn ouders tijdens het staatsbezoek in 1995 nog lekker met de apen knuffelden, weet men nu dat de beesten beschermd moeten worden tegen alle menselijke ziektekiemen. Ook de koninklijke.

Indonesië ziet de Nederlandse bedrijven graag komen. De economie van Indonesië groeide vorig jaar met ruim vijf procent. Ook zonder corona dreigt hier de klad in te komen. Investeringen zijn meer dan welkom, aldus president Widodo, en die worden door de Nederlanders gedaan. In 2018 voor liefst 4,2 miljard euro, waarmee Nederland de grootste Europese investeerder is.

De hedendaagse ‘makelaren’ in zaden, waterwerken, bagger, palmolie, melkpoeder en medische innovaties die zich gisteravond in een groot hotel verzamelden voor de aftrap, laten zien waar Nederland goed in is. Neem de vuilniswagens en afvalpersen van het bedrijf GeesinkNorba. Nu nog te duur, volgens directeur verkoop Maurice Link, maar hij bespeurt interesse bij de Indonesiërs. Die worstelen met problemen als afvalverwerking, waterzuivering en hergebruik. Volgens minister Kaag houdt Nederland bij alle vormen van samenwerking de duurzaamheidsdoelen van de VN voor ogen. “We laten met onze aanwezigheid zien dat we dit niet aan één sector overlaten.”

Vandaag is een dag van terug én vooruit kijken. Zo legt het koningspaar kransen op twee erevelden, maar ziet het ook toe op de ondertekening van contracten voor een zuivelfabriek van FrieslandCampina, een afvalenergie-installatie op Ambon en een fabriek voor flexibele zonnecellen.

Lees ook:

Waarom Nederland worstelt met een koninklijk excuus aan Indonesië

Komen er excuses van de koning aan Indonesië voor Nederlands optreden tijdens het koloniale bewind? En hoe gaan andere ex-koloniale machten met excuses om?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden