Compensatie
Groningen helpt studenten met hoge energierekening
Studenten komen niet in aanmerking voor de eenmalige energiecompensatie van het kabinet van 1300 euro. Via de bijzondere bijstand wil de gemeente Groningen hen op een andere manier helpen.
Vorige week riepen armoedewethouders van veertien studentensteden samen met politieke jongerenorganisaties het kabinet op om studenten via Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) zo snel mogelijk te compenseren voor hun energierekening. De gemeente Groningen wacht niet op een eventuele landelijke regeling.
Het kabinet staat op het standpunt dat studenten buiten de eenmalige energieregeling vallen. Dat lijkt onhoudbaar. De rechtbank in Arnhem oordeelde vorige maand al dat de gemeente Nijmegen een student niet mag uitsluiten van de eenmalige energiecompensatie.
De rechter ontkrachtte het argument dat bij studenten in hun huurprijs energiekosten zijn inbegrepen. Er zijn ook studenten voor wie dit niet het geval is. Over die uitspraak en welke gevolgen deze heeft in andere gemeenten spreekt minister Carola Schouten van armoedebeleid nu met betrokken partijen.
Kamerdebat uitgesteld
De Tweede Kamer zou woensdag debatteren over de energietoeslag. Daar zou ook de vraag op tafel liggen of studenten recht hebben op de energietoeslag. Schouten heeft de Kamer gevraagd om het debat uit te stellen. Ze wil de gesprekken met vakbonden, studentenorganisaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afwachten. De minister denkt voor het einde van de maand meer informatie te hebben.
Waarom Groningen nu al met een compensatieregeling komt, is niet duidelijk. Het is niet bekend hoeveel studenten in aanmerking komen voor de steun. De gemeente Groningen was dinsdag niet bereikbaar voor nadere toelichting.
Lees ook:
Amsterdam laat mogelijk vermogensgrens voor energietoeslag los
De vermogensgrens die de gemeente Amsterdam tot nu toe hanteert voor het toekennen van de energietoeslag wordt waarschijnlijk eind dit jaar losgelaten.