Leenstelsel

GroenLinks wil ‘startkapitaal’ van 10.000 euro voor elke jongere

 GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens een online partijcongres in juni. Beeld ANP
GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver tijdens een online partijcongres in juni.Beeld ANP

Naar een idee van de Franse econoom Thomas Piketty, komt GroenLinks met het plan voor een ‘startkapitaal’ voor elke 18-jarige, voor studie of een eigen bedrijf.

GroenLinks wil dat jongeren op hun achttiende verjaardag 10.000 euro van de overheid krijgen om hun leven een ‘kickstart’ te geven. In het verkiezingsprogramma komt de partij met het plan voor een startkapitaal voor elke 18-jarige. De financiering zoekt GroenLinks in een hogere belasting voor miljonairs.

Met een startkapitaal-voor-iedereen krijgen jongeren in Nederland meer gelijke kansen op een goede start in het leven, stelt de partij. De 10.000 euro is bedoeld voor een studie, persoonlijke ontwikkeling of om een eigen bedrijf te kunnen beginnen. “Waar je bent geboren bepaalt nu de kansen in je leven. Ondanks talloze waarschuwingen van economen en kennisinstituten neemt de kansenongelijkheid in Nederland almaar toe”, aldus lijsttrekker Jesse Klaver, die het volledige verkiezingsprogramma zaterdag presenteert.

Miljonairs wil GroenLinks daartoe een hogere vermogensbelasting opleggen, van één procent belasting over vermogens van één miljoen euro, en twee procent belasting over vermogens van meer dan twee miljoen euro. Een ‘solidariteitsbijdrage’, aldus de partij, die daarmee de benodigde 2,2 miljard euro per jaar bij elkaar wil brengen.

Definitief afscheid van het leenstelsel

Het idee voor een startkapitaal is ontleend aan de Franse econoom Thomas Piketty, die wereldwijd de discussie aanzwengelde over de groeiende ongelijkheid in wat mensen aan eigen vermogen bezitten. Zijn voorstel voor een ‘erfenis voor iedereen’ gaat nog verder dan het plan van GroenLinks. Piketty bepleit om vermogens in het land zo radicaal te herverdelen, dat elke jongere een bedrag in handen krijgt ter grootte van 60 procent van het gemiddelde vermogen. Maar dan pas als iemand 25 jaar en al een studie heeft afgerond.

GroenLinks wil dat er ook een gebaar komt voor jongeren die nu studeren en onder het leenstelsel hun eigen studie moeten financieren. Ook zij moeten het startkapitaal van 10.000 euro krijgen, om hun studieschuld mee te kunnen aflossen.

Daarmee neemt GroenLinks definitief afscheid van het leenstelsel, dat de partij zelf mee hielp introduceren. Al langer wil GroenLinks van het leenstelsel af, na klachten van jongeren over torenhoge studieschulden. 

Lees ook: 
Vormt het leenstelsel écht zo’n grote belemmering voor studenten?

De tegenstanders van het leenstelsel zeggen dat het jongeren belemmert in de kansen voor de toekomst, het klassensystemen in de hand werkt, en het geld niet wordt geïnvesteerd in het onderwijs zoals beloofd. Kloppen deze argumenten?

De running mates lieten elkaar wél uitspreken

In het tweede verkiezingsdebat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen was het de beurt aan de running mates, en het ging er een stuk beschaafder aan toe dan toen Trump en Biden tegenover elkaar stonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden