Tweede Kamer

GroenLinks trekt zich terug uit IS-debat vanwege aantijgingen PVV’er

Martin Bosma (vervangend kamervoorzitter) en Gidi Markuszower (PVV) en Kees van der Staaij (SGP) tijdens het Kamerdebat over het terughalen van IS vrouwen en hun kinderen. ANP BART MAAT Beeld ANP
Martin Bosma (vervangend kamervoorzitter) en Gidi Markuszower (PVV) en Kees van der Staaij (SGP) tijdens het Kamerdebat over het terughalen van IS vrouwen en hun kinderen. ANP BART MAATBeeld ANP

GroenLinks heeft zich teruggetrokken uit een debat in de Tweede Kamer over het terughalen van IS’ers uit Syrië. Aanleiding is een opmerking van PVV’er Gidi Markuszower over minister Sigrid Kaag en het feit dat waarnemend Kamervoorzitter Martin Bosma, ook PVV, niet ingreep.

Markuszower zei in het debat “dat mevrouw Kaag heel graag terroristen om zich heen heeft”. Dat ging GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet te ver. Zij trok zich terug. Kamervoorzitter Bosma noemde dat op zijn beurt ‘spijtig’, maar hij staat “pal voor vrijheid van meningsuiting”.

Markuszower haalde in het debat bij herhaling uit naar de twee aanwezige demissionaire ministers. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus wil de IS-gangers ‘genade’ schenken en met ze in debat, stelde de PVV’er. “We weten toch allemaal dat mevrouw Kaag heel graag terroristen om zich heen heeft. Dat weten we toch?” Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu, die op dat moment tegenover Markuszower stond, noemde de uitspraken ‘walgelijk’.

Kamervoorzitter Bosma vond dat Markuszower geen grenzen had overschreden en weigerde bij herhaling in te grijpen. ChristenUnie, CDA en PvdA dachten daar anders over. De meeste andere partijen lieten weten dat ze het met Markuszower oneens waren, maar maakten geen bezwaar tegen het handelen van voorzitter Bosma. VVD, Forum voor Democratie en SP wilden liever terug naar de inhoud van het debat. SGP-leider Kees van der Staaij vond dat de kwestie wel besproken moet worden in het bestuur van de Kamer.

Lees ook:

Nederlandse regering haalt IS-vrouw en kinderen uit Syrië

Een Nederlandse delegatie heeft in Koerdisch gebied in het noorden van Syrië een IS-vrouw en drie kinderen opgehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden