Formatie

‘Groene industriepolitiek', meer regie woningmarkt. Dit zijn de hoofdpunten uit de notitie van D66 en VVD

Mark Rutte en Sigrid Kaag na afloop van een eerder gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. Beeld ANP
Mark Rutte en Sigrid Kaag na afloop van een eerder gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie.Beeld ANP

Het document waar VVD en D66 deze zomer aan hebben gewerkt, dat door Sigrid Kaag is omgeschreven als ‘een aanzet voor een opzet voor een mogelijk regeerakkoord’, is donderdag door informateur Mariëtte Hamer openbaar gemaakt. Enkele hoofdpunten uit de notitie, getiteld Onze belofte voor Nederland.

• Het regenboogakkoord over rechten voor de lhbti-gemeenschap wordt ‘met urgentie’ uitgevoerd

• De klimaatdoelen voor 2030 worden verhoogd, het nieuwe kabinet komt met nieuwe klimaatmaatregelen en Nederland gaat voldoen aan de Green Deal van de Europese Unie.

• Het kabinet voert ‘groene industriepolitiek’, zodat het bedrijfsleven ook kan verdienen aan de energietransitie. D66 en VVD noemen ‘opschalen van waterstof’, extra windmolens op zee en meer zonnepanelen op daken.

• Werken moet financieel aantrekkelijker worden, onder meer door ‘een andere aanpak van de kinderopvang’. De kosten moeten ‘bijna geheel vergoed’ worden voor burgers.

• De leerplicht wordt verlaagd naar 4 jaar en er moeten meer brede brugklassen komen, om de overgang van de basis- naar de middelbare school te verbeteren.

• In het document staat dat de vrijheid van onderwijs een groot goed is en ‘niet mag worden misbruikt om onze individuele vrijheden en democratische waarden te ondermijnen’. Hoewel het er niet staat, lijkt dit erop dat VVD en D66 artikel 23 van de Grondwet willen aanpassen.

• VVD en D66 hebben ‘de sterke ambitie om toeslagen af te schaffen’. Werken moet meer gaan lonen, het minimumloon gaat wat de partijen betreft omhoog. Er staat niet in met hoeveel procent.

• Bij de bouw van nieuwe woningen wordt prioriteit gegeven aan starterswoningen, ouderenwoningen en huizen voor de middenhuur. De woningmarkt heeft meer regie vanuit het rijk nodig.

• In de zorg komt ruimte voor ‘gerichte extra salarisverhogingen’. Er staat ook: ‘de zorg is geen markt’.

• Het geschonden vertrouwen in de overheid moet worden hersteld. Burgers moeten beter geholpen worden door professionals die mogen afwijken van de regels als dat nodig is.

• De informatievoorziening van het kabinet aan het parlement wordt met voorrang verbeterd.

• Er komt een medisch-ethische agenda voor modernisering van de embryowet en de abortuswet. Deze passage was voor de ChristenUnie reden om te zeggen dat ze dit document niet beschouwen als een handreiking voor onderhandelingen over een regeerakkoord.

Lees ook:
Informateur Hamer: Een VVD-informateur moet nu een minderheidskabinet onderzoeken

Informateur Mariëtte Hamer heeft donderdag haar eindverslag aangeboden aan de Tweede Kamer. VVD én D66 zijn ‘op dit moment’ bereid tot onderhandelingen over een minderheidskabinet ‘uit een combinatie van VVD, D66 en CDA’, concludeert Hamer.

Lees hier de notitie:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden