Coronarellen

Grapperhaus start fonds voor getroffen winkeliers, Wilders staat alleen in motie voor leger op straat

Minister van justitie Ferd Grapperhaus woensdag in gesprek met agenten bij het politiebureau in de Maashaven. Beeld ANP
Minister van justitie Ferd Grapperhaus woensdag in gesprek met agenten bij het politiebureau in de Maashaven.Beeld ANP

Als verzekeraars hun schade niet dekken, kunnen de door rellen getroffen winkeliers beroep doen op een speciaal fonds. Dat liet minister Ferd Grapperhaus van justitie woensdag weten aan de Tweede Kamer.

Jeannine Julen

Het Fonds Bedrijvenschade Coronarellen, zo noemt de minister de pot met geld voorlopig. De exacte uitwerking laat nog even op zich wachten. Maar duidelijk is al wel dat Grapperhaus samen met minister van financiën Hoekstra de pot met geld zal vullen. De uiteindelijk gemaakte vergoedingskosten probeert het kabinet te verhalen op de relschoppers die verantwoordelijk zijn voor de schade, aldus Grapperhaus.

Nog een opsteker voor de getroffen ondernemers: zijn ze op de bon geslingerd omdat ze na negenen naar hun zaak snelden om de boel te redden? Grote kans dat ze die boete niet hoeven te betalen.

Maar over die puinruimende winkeliers ging het debat woensdag niet. Of althans, maar een beetje. Het debat werd aangevraagd door PVV-leider Geert Wilders, die het leger in wil zetten tegen relschoppers. Nee, was het antwoord van het kabinet daarop. “Het is aan burgemeesters en de politie om aan te geven dat ze extra steun nodig hebben”, aldus demissionair premier Mark Rutte. En die steun hebben ze volgens minister Grapperhaus nog niet nodig. Rutte: “Dat wij hier denken het beter te weten, vind ik onverstandig.”

Het leger als rode lap

Het merendeel van de Kamer voelde er ook weinig voor. GroenLinks-leider Jesse Klaver riep op tot een leger van ‘broers en zussen, nichten en neven’ die tegen relschoppers zegt: “Jij gaat niet naar buiten vandaag”.

Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren waarschuwde ervoor dat het leger kan werken ‘als een rode lap’ voor relschoppers. Op het moment dat het leger, de politie en burgemeesters zelf het nut nog niet inzien van de inzet van het leger, zei hij ook, dan is het toch niet aan de politiek om te zeggen: we doen het toch.

Daarmee stond PVV-leider Wilders alleen in zijn wens dat het leger politieagenten komt versterken. De PVV’er voerde aan dat politieagenten de wijze waarop ze nu optreden – er zijn veel meer agenten op de been dan normaal – niet lang volhouden. Wilders noemde het ‘schandalig’ dat Nederland nu steun heeft opgeroepen uit België en Duitsland.

Dat gehamer op de legerinzet kwam hem op kritiek te staan. GroenLinks vroeg Wilders zelfs zijn motie daarover in te trekken, omdat hij verdeeldheid zou zaaien in een tijd waarin er behoefte is aan saamhorigheid. En dat is niet de enige kritiek op de PVV-leider. Zijn partij had zelf een opruiende rol in de rellen van afgelopen dagen, suggereert de Kamer.

Wilders: ‘Ik had het niet zo gedaan’

Neemt de PVV-leider afstand van de tweet van zijn collega uit Urk, PVV-fractievoorzitter Hendrik Wakker, die zei er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de avondklok op Urk niet gehandhaafd wordt, wilden verschillende Kamerleden dan ook weten. Niet veel later, benadrukten diezelfde Kamerleden, stak een groep Urkers een teststraat in brand.

Heel handig was die tweet niet, geeft Wilders toe. “Ik had het niet zo gedaan.” Maar dat die tweet de aanzet gaf tot geweld? Nee, dat wuifde de PVV-leider weg.

Lees ook:

Het protest wordt overschreeuwd door doelloos geweld. ‘Eindelijk weer iets waar ik adrenaline van krijg’

Ergens tegen demonstreren ging niet meer dit weekeinde; protest werd overschreeuwd door doelloos geweld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden