Fraudeonderzoek

Grapperhaus: Kamer werd per ongeluk verkeerd ingelicht over van fraude verdachte notaris

Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA). Beeld ANP
Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA).Beeld ANP

Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus had verkeerd onthouden wanneer hij voor het eerst hoorde dat de toenmalige bestuursvoorzitter van de landsadvocaat verwikkeld was in een fraudeonderzoek.

Hij meldde in maart aan de Tweede Kamer dat hij half september vorig jaar voor het eerst de naam hoorde, maar het was eigenlijk al drie weken eerder. De minister heeft zich vergist, schrijft hij in een brief aan het parlement.

Grapperhaus wist al sinds maart 2019 dat er een onderzoek liep naar een notaris van landsadvocaat Pels Rijcken, maar wist toen naar eigen zeggen nog niet over wie het ging. Hij heeft "tot voor kort verondersteld" dat hij op 17 september 2020 voor het eerst van de hoogste ambtenaar op zijn ministerie hoorde dat het om Frank Oranje ging, maar is er inmiddels van overtuigd dat dat niet klopte.

Pas toen NRC hierover stukken opvroeg, werd de minister duidelijk dat de naam al eerder was gevallen, schrijft Grapperhaus. Hij had het gehoord van de plaatsvervangende voorzitter van de leiding van het Openbaar Ministerie op 26 augustus van dat jaar. Oranje zou als notaris miljoenen euro's die hij moest beheren ontvreemd hebben. Hij pleegde in november vorig jaar zelfmoord, terwijl er nog onderzoek liep en het nieuws over de mogelijke fraudezaak nog niet naar buiten was gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden