Amsterdam

Grapperhaus is het niet eens met Halsema: ruggespraak over Damprotest was er niet

Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft maandag de omstreden demonstratie op de Dam ongemoeid gelaten zónder ruggespraak met minister Ferd Grapperhaus (veiligheid). In een brief aan de gemeenteraad had ze gesuggereerd wél ruggespraak te hebben gehouden.

Dit blijkt uit een door het ministerie vrijgegeven verslag van de app-conversatie tussen de beide hoofdrolspelers. Halsema werd afgelopen maandag geconfronteerd met 5000 betogers die op de Dam protesteerden tegen politiegeweld. Door de hoge opkomst kon de veilige afstand van anderhalve meter niet worden volgehouden.

Halsema koos ervoor niet in te grijpen omdat zij escalatie vreesde en zei dat dit was afgestemd met de minister. Ze voelde de druk van ‘rechts’, schrijft ze, en zocht daarom steun bij Grapperhaus. Maar die liet publiekelijk weten deze demonstratie ‘echt buiten de perken’ te vinden. Halsema is daar woedend over, blijkt uit het whatsapp-verslag. “Je had ook de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen in plaats van mij in de kou te zetten.”

In een debat met de Tweede Kamer ontkende Grapperhaus donderdag opnieuw dat er ‘ruggespraak’ is geweest; Halsema had een zelfstandige beslissing genomen, zei hij.

‘Communicatie soms wat hoekig’

Halsema gaat er in haar apps vol in. Ze verwijt Grapperhaus dat die niet ‘voor zijn lokale bestuurders is gaan staan.” Grapperhaus merkte donderdag in de Kamer op dat de communicatie tussen Halsema en hem ‘soms wat hoekig is’.

Halsema moet volgende week in debat met de gemeenteraad over deze kwestie, maar opvallend is dat zij het feitenrelaas over die avond niet als burgemeester, maar als voorzitter van de Veiligheidsregio heeft ondertekend. In die functie is zij geen verantwoording schuldig aan de raad; volgens de Wet op de veiligheidsregio’s valt zij als ‘superburgemeester’ direct onder de minister en hoeft ze alleen ‘na afloop van de crisis’ een toelichting te geven op haar handelen.

Volgens hoogleraren Jan Brouwer en Marcel Boogers past de wet daarom niet bij een crisis van zo’n lange duur als bij corona, omdat de democratische controle over zo’n lange periode niet goed is gewaarborgd.

Lees ook:

Femke Halsema: Een linkse burgemeester onder een rechts vergrootglas

Het lukt Femke Halsema maar niet om burgemeester van Amsterdam te worden met een onbesproken profiel, een figuur die alleen maar de openbare orde handhaaft en zorg draagt voor de bevolking. Misschien houdt ze te veel van het politieke debat.

‘Ferd, je zet me in de kou’

Donderdagmiddag is op verzoek van de Tweede Kamer de appconversatie die burgemeester Halsema maandagavond had met justitieminister Ferd Grapperhaus openbaar gemaakt. Die is hier terug te lezen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden