Algemene Beschouwingen

Geert Wilders zet de andere partijen voor het blok in Algemene Beschouwingen

Geert Wilders (PVV) in debat met Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld ANP
Geert Wilders (PVV) in debat met Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

Geert Wilders ging tijdens de Algemene Beschouwingen als vanouds vol op het orgel. Daarmee plaatst hij de andere partijen voor een dilemma.

Niels Markus

Als vanouds trekt Geert Wilders tijdens de eerste uren van de Algemene Politieke Beschouwingen de aandacht naar zich toe. Vorig jaar kozen andere fractievoorzitters er – aanvankelijk – voor om niet in te gaan op uitspraken en provocaties van de PVV-leider, dit jaar leidt de bijdrage van Wilders tot felle debatten en interrupties.

Deze Beschouwingen staan de andere partijen voor hetzelfde dilemma als elk jaar: tegengas geven en aanvallen van Wilders op de democratie en de rechtsstaat weerleggen, of hem doodzwijgen. Ze kiezen het eerste, waarmee ze Wilders ook de kans geven om zijn punt keer op keer te herhalen. Hij is uiteindelijk ruim twee uur aan het woord.

Wilders kiest er net als vorig jaar voor om zijn betoog te beginnen over zijn vervolging. Twee weken geleden werd hij door de rechter veroordeeld voor groepsbelediging, maar vrijgesproken van aanzetten tot haat en discriminatie. Hij trekt daaruit de conclusie dat de rechtsstaat failliet is en Nederland een ‘intens corrupt land’ en een ‘bananenrepubliek’. Volgens hem behandelt de rechtsstaat hem anders dan bijvoorbeeld rapper Akwasi of minister Ferd Grapperhaus. Akwasi wordt niet vervolgd voor opruiende uitspraken, Grapperhaus overtrad op zijn bruiloft coronaregels, waarna hij diep door het stof moest in de Tweede Kamer. Beboet werd hij niet.

‘Hulde voor de heer Orbán’

Dat D66-fractievoorzitter Rob Jetten hem vergelijkt met de Hongaarse president Viktor Orbán, die de persvrijheid en rechtsstaat in zijn land inperkt, beschouwt Wilders als een compliment. “Ik ben zeer content met de goede contacten met de heer Orbán die, in tegenstelling tot Nederland, zijn grenzen sluit en ervoor zorgt dat zijn land niet zoals hier een half-islamitisch land wordt. Dus hulde voor de heer Orbán.”

De PVV-leider hamert verder op zijn vaste thema’s, zoals overlast en criminaliteit van Marokkaanse Nederlanders en de islam. Aanvallen van andere fractievoorzitters over deze onderwerpen, zijn koren op de molen van de PVV-leider. Op een opmerking dat ook Nederlanders met een andere achtergrond misdrijven plegen: “Heeft u weleens naar ‘Opsporing Verzocht’ gekeken? Dat zou de zendtijd voor politieke partijen van de PVV kunnen zijn.”

‘Moeten mensen dan niet meer naar de rechter luisteren?’

Het lukt PvdA-leider Lodewijk Asscher en GroenLinks-voorman Jesse Klaver als enigen wel om vat te krijgen op Wilders. Asscher vraagt de PVV’er waarom hij op economische onderwerpen meestal meestemt met de VVD en hoe zich dat verhoudt tot zijn voorkomen als politicus die opkomt voor werknemers. Wilders kwam niet verder dan verwijten over de rol van de PvdA in Rutte-II. Volgens Klaver radicaliseert Wilders en plaatst hij zichzelf buiten de rechtsstaat. “Zegt u tegen de anderhalf miljoen mensen die op u stemden dat ze niet meer naar de rechter moeten luisteren?” Wilders wil op die vraag niet ingaan.

Nadat Wilders jaren achtereen verkiezingen verloor en in de peilingen een tijdje op minder zetels stond dan Forum voor Democratie, heeft de coronacrisis hem weer wind in de zeilen gegeven. De PVV-leider roept het kabinet steevast op om de coronamaatregelen te versoepelen en het lukte hem de coalitiepartijen in verlegenheid te brengen met een stemming over hogere zorglonen. Om de stemming te ontlopen, verlieten veel Kamerleden van de coalitie gehaast de Tweede Kamer. Het contrast is groot met zijn ‘concurrent’ op rechts, Thierry Baudet. De Forum voor Democratie-leider komt in de ochtend van de Algemene Beschouwingen nauwelijks aan het woord, op een interruptie na waarin hij steun betuigt aan het verhaal van Wilders.

Lees ook:

Harde taal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Is de campagne al begonnen?

Al bij de eerste bijdrage aan de Algemene Beschouwingen, van de PVV, is duidelijk dat de partijen een half jaar voor de verkiezingen krachtige taal niet schuwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden