Sociale media

Geert Wilders weer op het strafbankje van Twitter na islam-opmerking

PVV-leider Geert Wilders in november vorig jaar in Purmerend.  Beeld ANP / Ramon van Flymen
PVV-leider Geert Wilders in november vorig jaar in Purmerend.Beeld ANP / Ramon van Flymen

PVV-leider Geert Wilders wordt tijdelijk geweerd van het sociale medium na bericht over ‘intolerante ideologie islam’.

Christoph Schmidt

PVV-leider Geert Wilders kan al ruim een halve dag geen berichten plaatsen op Twitter. Het sociale-mediabedrijf heeft hem een schorsing opgelegd vanwege een tweet die hij had gericht aan de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif. Wilders sprak in dat bericht, mede naar aanleiding van de vele doodsbedreigingen die hij krijgt, van “het geweld van de intolerante ideologie die islam wordt genoemd” en van de “nepprofeet Mohammed”.

Wilders’ oude tweets, die tot en met vorige week woensdag, zijn nog wel te zien, maar hij kan voorlopig geen nieuwe berichten plaatsen. De omstreden tweet is niet meer te zien, maar het is niet duidelijk of Wilders die zelf heeft verwijderd. Twitter stelde dat als voorwaarde voor opheffing van zijn schorsing.

Aanvankelijk had Twitter zondag, na een eerste klacht, laten weten dat de omstreden tweet niet verwijderd hoefde te worden. Later op de dag volgde alsnog de schorsing. “Raar”, aldus Wilders tegenover de NOS. “Nog raarder is dat foto’s met een mes door mijn hoofd van bedreigers wel mogen, maar woorden van mij niet.” Volgens persbureau ANP heeft hij bij Twitter protest aangetekend tegen de schorsing. Die procedure loopt nog.

Breed becommentarieerd

In mei 2019 is Wilders ook al eens een paar uur verbannen van Twitter, na een als beledigend beoordeeld bericht over D66 en de komst van moslim-migranten naar Nederland.

De nieuwste schorsing van Wilders wordt breed becommentarieerd. “Twitter, dit kan echt niet”, aldus Dominique van der Heyde, chef van de politieke redactie van de NOS. “Geert Wilders speelt al ruim 18 jaar een rol in onze democratie. Of je zijn mening nu wel of niet op prijs stelt, hij vertegenwoordigt veel Nederlandse kiezers.”

“Hij vertegenwoordigt haat in onze democratie”, was daarop de reactie van Trouw-columniste Emine Ugur. “Haat is geen mening. Haat zaaien is geen mening en is in de meeste landen zelfs strafbaar. Dat hij wordt bedreigd, verandert niets aan het feit dat hij zelf ook een bedreiging is voor meer dan een miljoen Nederlandse burgers.”

Lees ook:
Boosheid om Wilders-tweets over coronapatiënten

PVV-leider Geert Wilders kreeg in oktober 2020 boze reacties op zijn tweet waarmee hij reageerde op berichten dat er op de ic voornamelijk mensen met een niet-westerse achtergrond liggen die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn.

Twitter had Donald Trump al maanden geleden kunnen verbannen, maar hij bracht nou eenmaal geld op

Twitter verwijderde het account @realDonaldTrump na de bestorming van het Capitool. Dat had het volgens hoogleraar José van Dijck al eerder moeten doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden