Uithuisplaatsingen
Geen 1115, maar 1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst
In de toeslagenaffaire blijken nog meer kinderen bij hun ouders weggehaald te zijn. In een debat verwacht de Kamer antwoorden over de uithuisplaatsingen.
Er zijn nog meer kinderen uit huis geplaatst bij toeslagengezinnen dan eerder gedacht. Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat 1675 kinderen bij hun ouders zijn weggehaald. Vorig jaar ging het in de officiële cijfers nog om 1115 kinderen.
Minister Franc Weerwind van rechtsbescherming stuurde de nieuwe cijfers naar de Tweede Kamer. De minister wacht donderdag een zwaar debat over de uithuisplaatsingen. Ook premier Mark Rutte en de staatssecretarissen Aukje de Vries (toeslagen) en Maarten van Ooijen (jeugdzorg) komen naar de Kamer.
Meer gedupeerden melden zich
Dat het om 560 kinderen méér blijkt te gaan, komt volgens Weerwind omdat zich inmiddels meer gedupeerden gemeld hebben bij de overheid. Ook zijn de uithuisplaatsingen in 2021 meegeteld. Die waren in de eerdere cijfers niet meegenomen.
Het is niet altijd duidelijk of schulden en andere problemen die gezinnen overhielden aan de toeslagenaffaire, ook de directe aanleiding vormen van de uithuisplaatsingen. Bij de gezinnen spelen vaak ook andere problemen. Mogelijk ligt het aantal uithuisplaatsingen nog hoger, omdat het CBS alleen de gevallen kent waar een rechter aan te pas gekomen is.
Uithuisplaatsing voor ruim 1100 kinderen beëindigd
Weerwind laat ook weten dat voor ongeveer 1120 kinderen de uithuisplaatsing weer beëindigd is, hoewel hij daar ook bij vermeldt dat dit niet altijd betekent dat het kind in kwestie ook weer naar het ouderlijk huis is teruggekeerd.
Bij zo’n 50 kinderen is na een beslissing van de kinderrechter besloten dat het kind waarschijnlijk weer naar de eigen ouders kan. In 260 gevallen geldt nog wel een ‘kinderbeschermingsmaatregel’, alleen niet meer met een verblijf elders. Kinderen kunnen in dat geval, onder toezicht, bij de ouders of in het eigen netwerk gaan wonen. Dertig kinderen vallen na een besluit van de rechter onder voogdij van een pleeggezin. 430 kinderen zijn inmiddels meerderjarig, waardoor de regeling is komen te vervallen en 335 vallen onder een andere categorie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de jeugdbeschermingsmaatregel is afgelopen, en dat er geen verlenging is aangevraagd.
Frustratie in de Tweede Kamer
Onlangs lieten de gedupeerde ouders uit de kinderopvangtoeslagaffaire in een brandbrief weten dat zij ‘moe, kwaad en uitgeput’ zijn vanwege de trage tegemoetkoming door het kabinet. Bovendien leidt de bureaucratische afhandeling tot ‘nieuwe vormen van emotionele en psychische schade’. Ook de Nationale Ombudsman maande het kabinet recent opnieuw tot spoed.
Het leidt tot frustratie in de Tweede Kamer. Kamerlid Pieter Omtzigt noemde dinsdag de manier waarop het kabinet met de uit huis geplaatste kinderen omspringt ‘een schande’. SP-Kamerlid Lilian Marijnissen: “Het feit dat je kind uit huis wordt geplaatst en er nog geen enkel zicht is op hoe dat verder gaat, laat staan dat er een oplossing in beeld is, is echt een van de allergrootste schandalen van deze tijd”.
Lees ook:
Pieter Omtzigt wil actie voor uithuisgeplaatste kinderen: een meldpunt voor hereniging
Uithuisgeplaatste kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders, moeten zo snel mogelijk met hun ouders worden herenigd, vindt Kamerlid Pieter Omtzigt.