Politiek

FvD blijft de partij met de meeste leden, BBB groeit snel

Thierry Baudet tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie.  Beeld Robin Utrecht, ANP
Thierry Baudet tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie.Beeld Robin Utrecht, ANP

Forum voor Democratie blijft met afstand de politieke partij met de meeste leden. Op 1 januari 2023 telde FvD ruim 61.000 leden, een toename van bijna 2400. De BoerBurgerBeweging (BBB) zag haar ledenaantal in een jaar tijd verviervoudigen en telt nu bijna 11.000 leden.

ANP

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie boekten allemaal ledenverlies. De liberalen verloren van de vier partijen met ruim 10 procent de meeste leden, gevolgd door het CDA (min ruim 8 procent), D66 (bijna 6 procent minder leden) en de ChristenUnie (ruim 3 procent verlies).

De PvdA is na FvD nog altijd de partij met de meeste leden, maar zakte voor het eerst sinds haar oprichting in 1946 onder de 40.000 leden; een daling van 2,5 procent. GroenLinks wist 362 nieuwe leden aan zich te binden. De partijen gaan samenwerken in de Eerste Kamer en hopen na de Provinciale Verkiezingen van 15 maart de grootste fractie in de senaat te vormen.

Forse groei BvNL, Ja21 en PvdD groeien gestaag

Naast nieuwkomer BBB zag ook de jonge partij van Wybren van Haga, Belang van Nederland (BvNL), haar ledenaantal flink groeien. Dat steeg met bijna de helft naar ruim 6000. De ledenaantallen van Ja21 en de Partij voor de Dieren stegen licht, met respectievelijk 4,5 en 4,4 procent.

De PvdD heeft inmiddels haar 25.000ste lid ingeschreven, meldt de partij. Op 1 januari stond de teller op 24.848.

Het totaal aantal leden van een politieke partij is in 2022 met 1,3 procent gegroeid. Het jaar daarvoor steeg het aantal leden van een in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partij nog met ruim 15 procent. PVV komt op de lijst niet voor omdat het geen ledenpartij is.

De cijfers zijn afkomstig van van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Op basis van het ledenaantal op 1 januari van elk jaar wordt de subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) over politieke partijen verdeeld. In de ‘ledenpot’ zit zo’n 3,4 miljoen euro.

Lees ook:

Meer dan ooit draaien de Provinciale Statenverkiezingen om onze ruimte

Landelijke partijleiders mogen dan de indruk wekken dat de Provinciale Statenverkiezingen vooral belangrijk zijn voor de Eerste Kamer, voor de burger staan er andere zaken op het spel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden