Uber

Fraudebureau EU heeft onderzoek geopend naar Neelie Kroes

Neelie Kroes, oud-minister en -Eurocommissaris. Beeld Anthony Harvey/Getty Images
Neelie Kroes, oud-minister en -Eurocommissaris.Beeld Anthony Harvey/Getty Images

Het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes.

ANP

“Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen”, zegt een woordvoerder van OLAF nadat Follow the Money (FTM) hierover had bericht.

Oud-Eurocommissaris en -minister Kroes kwam in juli in opspraak na onthullingen over stiekem lobbywerk voor het Amerikaanse Uber. Uit e-mails, WhatsAppberichten en andere documenten in handen van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ bleek dat Kroes ondanks een verbod van haar voormalige werkgever, de Europese Commissie, direct na haar termijn in Brussel voor Uber aan de slag ging. Hiermee overtrad Kroes mogelijk de integriteitsregels van de commissie.

De commissie vroeg Kroes vervolgens per brief om opheldering. Kroes reageerde binnen een week. Na analyse van de brief heeft het dagelijks EU-bestuur de zaak naar OLAF doorverwezen. Naast het opsporen van fraude met EU-geld is OLAF ook bevoegd om onderzoek te doen naar ernstig wangedrag van personeel en leden van de EU-instellingen.

De woordvoerder wijst erop dat het onderzoek vertrouwelijk is en het bureau daarom niet kan ingaan op de zaak. Daarbij moet “het vermoeden van onschuld en daarom de reputatie van de bij het onderzoek betrokken persoon worden gewaarborgd”, aldus OLAF.

Kroes zelf zegt desgevraagd niet te willen reageren op het nieuws. Ze maakt zich geen zorgen over het onderzoek, zegt de VVD-coryfee.

Lees ook:

Profiel: Een politica die haar eigen koers vaart, ook tegen de regels in

Haar was expliciet gezegd het níet te doen, maar toch heeft Neelie Kroes zich intensief bemoeid met het Amerikaanse bedrijf Uber. Verzot op het bedrijfsleven als zij is, is het geen verrassende wending in het leven van ‘netwerkende Neelie’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden