Val Rutte III

Fractieleiders vinden de val van het kabinet ‘onvermijdelijk’ en ‘terecht’

Demissionair minister Sigrid Kaag voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking (D66) voor de ministerraad op het Binnenhof.  Beeld ANP
Demissionair minister Sigrid Kaag voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking (D66) voor de ministerraad op het Binnenhof.Beeld ANP

De Tweede Kamer is eensgezind: het aftreden van het kabinet is de enige juiste conclusie.

Oppositie en coalitie; iedereen is het erover eens dat het kabinet het juiste heeft gedaan door af te treden. Fractieleiders noemen de val van het kabinet ‘onvermijdelijk’ en ‘terecht’.

Pieter Omtzigt (CDA), die samen met SP-Kamerlid Renske Leijten de toeslagenaffaire aan het rollen bracht, vindt dat het kabinet de juiste conclusie getrokken heeft. “Maar het aftreden van het kabinet zal slechts symbolisch zijn als het niet gepaard gaat met het oplossen van de kernproblemen die onze rechtsstaat aangetast hebben.” Dat zal “een lang proces worden”, voorspelt Omtzigt. “Een proces waarbij we samen die geschonden rechtsstaat herstellen, die burgers niet vermaalt en vermorzelt, maar kansen biedt en de noden van mensen centraal stelt.”

Leijten noemt het aftreden van het kabinet ‘terecht en niet symbolisch’. “Het is intens verdrietig om te beseffen dat als er eerder serieus geluisterd en gesproken was met gedupeerde gezinnen, enorm veel leed was voorkomen.”

Binnen de VVD was de afgelopen week nog te horen dat aftreden slechts een ‘symbolische daad’ zou zijn. Na de val van het kabinet zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: “Gelukkig heeft het kabinet verantwoordelijkheid genomen door eerst een stevige inhoudelijke reactie te geven.”

‘Er nog altijd geen opheldering is over discriminatie door de Belastingdienst’

D66-partijleider Sigrid Kaag vindt aftreden “nodig om een begin te maken met het herstel van vertrouwen en te breken met een jarenlange politiek van wegkijken. Politiek moet weer uitgaan van mensen en menselijke waarden, en oog hebben voor de noden van de kleinst mogelijke minderheid: het individu.” Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers moeten naast het kabinet ook het parlement, ambtenaren en de rechtspraak ‘reflecteren op hun eigen rol’.

GroenLinks-leider Jesse Klaver hoopt dat het aftreden van het kabinet een ‘keerpunt’ is. “Het moment waarop we onze verzorgingsstaat weer op gaan bouwen. En waarop de overheid haar eigen burgers weer vertrouwt.” Klaver benadrukt dat het aftreden van het kabinet niet ten koste mag gaan van de aanpak van het coronavirus.

De PvdA kiest voor een kritischer koers, een dag na het terugtreden van lijsttrekker Lodewijk Asscher vanwege zijn rol in de affaire. De vervangende fractievoorzitter Lilianne Ploumen wijst erop dat ouders nog altijd niet gecompenseerd zijn. “Dit kabinet laat het ongekende onrecht dat ouders is aangedaan al jaren voortduren.” En: “Er nog altijd geen opheldering is over discriminatie door de Belastingdienst.”

Denk wijst ook op de rol die tweede nationaliteit speelde bij het stopzetten van toeslagen. Fractievoorzitter Farid Azarkan: “Bewust zijn ouders met een migratieachtergrond op een systematische wijze schofterig gediscrimineerd en gecriminaliseerd.” Hij wil dat bewindslieden strafrechtelijk vervolgd worden.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire. Nu de verkiezingscampagne op het punt van beginnen staat, zullen premier Mark Rutte en Wopke Hoekstra daar ook onder vuur worden genomen en zal de vraag gesteld worden of zij nog door kunnen als lijsttrekker. De uiterst rechtse partijen sorteren daar vrijdag al op voor. PVV-leider Geert Wilders noemt het “ongeloofwaardig als de verantwoordelijken straks gewoon weer doorgaan als lijsttrekker.” Volgens Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is aftreden ‘niets dan symboolpolitiek’, als Rutte en Hoekstra niet ook terugtreden als lijsttrekker.

Lees ook:

Zo wil Rutte voorkomen dat het ooit weer zo ‘verschrikkelijk mis’ gaat

Als reactie op het ‘ongekend onrecht’ dat de ouders in de toeslagenaffaire is aangedaan, belooft het kabinet snelle compensatie en meer openheid. De verguisde Rutte-doctrine gaat daarom bij het grofvuil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden