FramingFoute beelden

Foute beelden en kansloze jongeren: ze houden het frame in stand

Na de uitspraken van Johan Derksen willen de spelers van Oranje niet meer bijdragen aan ‘Voetbal Inside’. Adverteerders haken ook af.

In Amerika bestaat voor dit verschijnsel een term: cancel culture. Hoe dringt zo’n frame het politieke taalgebruik binnen?

Eén. Rechts Amerika is dol op het frame. Je zegt als ‘echte Amerikaan’ iets dat niet helemaal politiek correct is, en je wordt meteen verbannen. Je krijgt geen werk meer, geen uitnodigingen van de media. Dat is een structureel iets, onderdeel van de Amerikaanse cul­- tuur. Dankzij de politiek immer correcte elite.

Twee. Links Amerika kan daar nijderig op re­ageren. Cancel culture is een term om onverdraagzaamheid goed te praten. Als je discrimi­neert, krijg je inderdaad geen uitnodigingen meer. Het is een begrijpelijke reactie, maar je stapt in dat frame van de cancel culture – en houdt het in leven.

Drie. Iedereen gaat aan de haal met het frame. Het omverhalen van standbeelden? Dat is de cancel culture, zegt rechts. De kansloosheid van veel Amerikaanse jongeren? Een cancel culture, zegt links. Weer geldt: je houdt het frame in leven.

Vier. Cancel the cancel culture, zeggen Amerikaanse celebrities. We moeten met elkaar in gesprek blijven. Dat is mooi. Maar blijkbaar bestaat er dus een ‘cancel culture’.

Een journalist inventariseert de feiten – de VS hebben geen cancel culture, is de conclusie. Maar het frame is door iedereen gevoed – dus is die cancel culture voor velen wel een feit.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden