Forum voor Democratie

Forumleden beslissen over lot Thierry Baudet als partijleider, maar waar is de tegenkandidaat?

Fractievoorzitter Thierry Baudet na zijn speech op het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Fractievoorzitter Thierry Baudet na zijn speech op het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De leden van Forum voor Democratie mogen vrijdag beslissen over de vraag of Thierry Baudet de macht terugkrijgt over zijn partij. Ofwel het deel dat daarvan over is.

Wendelmoet Boersema en Laura van Baars

De stemming vindt sneller plaats dan gedacht. De digitale stembus ging donderdagavond om 18.00 uur open en sluit vrijdag om 18.00 uur. De vraag die de leden voorligt is: Wilt u dat Thierry Baudet partijleider van Forum voor Democratie blijft? Mensen die op 29 november 21:14 uur lid waren van de partij mogen via een persoonlijke link een stem uitbrengen. Dat is het tijdstip waarop Baudet vorige week een ledenraadpleging aankondigde, na een hectische crisisweek waarin antisemitische uitingen in de jongerenafdeling de partij deden ontploffen.

Officieel is de stemming geen bindend referendum, een middel waar Forum overigens voorstander van is, maar een informele ledenraadpleging. Er zijn in het bestuur afspraken gemaakt wat er gebeurt met de uitslag. Als Baudet wint, mag hij een nieuw bestuur voordragen en een nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen opstellen. De meeste kandidaten van de oude lijst (met tien namen) keerden zich af van Baudet. Verliest Baudet de stemming, dan moet hij alsnog vertrekken uit het bestuur.

Vrijwel meteen rezen er twijfels over de fraudebestendigheid van de digitale stemming. Ook zou de ledenadministratie van Forum niet op orde zijn. Nadat het afgesplitste Overijsselse Statenlid Almekinders woensdag een ultimatum stelde over afgelasting van het referendum, werd zijn lidmaatschap donderdag door het bestuur beëindigd.

Er is geen tegenkandidaat voor Baudet

Volgens Almekinders is de ledenregistratie van FvD een chaos en is daarmee onduidelijk wie stemrecht heeft in het referendum. Bovendien kent de partij geen instrument als een ‘bindend referendum’, en is ‘partijleider’ volgens Almekinders ook geen functie die in statuten is verankerd. Ook is er geen tegenkandidaat voor Baudet. Ook de inmiddels onafhankelijke Utrechtse Statenfractie heeft een kritische brief over het referendum gestuurd.

Het huidige bestuur, met daarin één medestander van Baudet, verzekert daarentegen dat de administratie deugt en dat een ‘betrouwbaar en internationaal opererend ict-bedrijf’ de technologie regelt. Het ontbrak alleen aan tijd om een notaris te zoeken die toezicht houdt, aldus plaatsvervangend voorzitter Lennart van der Linden. “We vonden het belangrijk haast te maken met de ledenraadpleging.”

Forum telde naar eigen zeggen dit jaar ruim 42.000 leden, maar dat was voordat vorige week de opzeggingen begonnen. Ook van de verkozen volksvertegenwoordigers stapten er al velen uit de partij uit onvrede over de wijze waarop partijleider Baudet de anti-semistische en racistische uitingen in de jongerenafdelingen afdeed. Twee van de zeven Limburgse Statenleden van Forum voor Democratie stapten donderdag uit de fractie en zegden hun lidmaatschap van FvD op.

FvD: pogingen om referendum over Baudet te hacken

Er zijn “meerdere hackpogingen gedaan” om het ‘bindende referendum’ over de positie van Forum voor Democratie-boegbeeld Thierry Baudet te beïnvloeden. Dat meldt de partij via Twitter. De berichten dat het referendum te hacken is en dat stemmers niet anoniem blijven, zijn “onjuist”, stelt FvD. “De ledenraadpleging verloopt voorspoedig.”

Het referendum is in zeer korte tijd georganiseerd, wat bij sommige leden twijfels over de veiligheid opriep. Deskundigen leggen op Twitter zwaktes in het referendumsysteem bloot. Zo zou de anonimiteit niet gewaarborgd worden en blijken onderdelen van het systeem zomaar zichtbaar die normaal gesproken niet bereikbaar zijn voor gebruikers zonder speciale rechten.

Het bedrijf BigPulse, dat de verkiezingssoftware levert, “monitort het verloop van de verkiezingen constant en zij borgen dan ook de veiligheid van deze verkiezing”, aldus FvD. De hackpogingen zijn tot nu toe mislukt, zegt de partij. FvD doet aangifte van hackpogingen.

Lees ook:

Een referendum dat geen referendum is, over een functie die geen functie is

Het nepreferendum van Forum doet democratisch Nederland geen goed, meent Joop van Holsteyn, hoogleraar politiek gedrag en methoden van onderzoek, Universiteit Leiden.

Leidse hoogleraren rechten distantiëren zich van Forum voor Democratie

De chaos binnen Forum voor Democratie heeft ook de Universiteit Leiden bereikt. Het college laat onderzoek doen naar beschuldigingen van antisemitisme bij de rechtenfaculteit en hoogleraren spreken zich uit tegen ‘het normaliseren van vreemdelingenhaat’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden