Partijcrisis

Forum verliest bijna een kwart van zijn Statenzetels

Beoogd gedeputeerden voor de provincie Noord-Brabant poseerden eerder dit jaar voor de groepsfoto na het bereiken van een bestuursakkoord tussen VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant.Beeld ANP

De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 raakt door de scheuring in de partij een groot deel van zijn zetels kwijt.

Forum voor Democratie verliest door de crisis rondom Thierry Baudet ten minste 19 van de 83 zetels in de Provinciale Staten. Het merendeel van de Statenleden in Drenthe (4 van de 6 leden), Overijssel (4 van de 5 leden), Noord-Holland (6 van de 9 leden) en Flevoland (5 van de 6 leden) splitsen zich af van Forum. In Limburg maakte gedeputeerde Ruud Burlet zich los van de partij, de fractie beraadt zich nog. Forum voor Democratie werd in 2019 met 86 zetels de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Drie leden vertrokken al eerder.

Het is bepaald niet zeker dat het bij dit zetelverlies blijft. De fractie in de provincie Utrecht heeft zich weliswaar niet afgesplitst, maar voorzitter Wout Weyers liet woensdag aan RTV Utrecht weten het vertrek van Baudet wel verstandig te vinden. Terwijl de Flevolandse en Overijsselse fracties vonden dat Baudet geroyeerd zou moeten worden omdat hij onvoldoende afstand nam van antisemitisme en racisme, zag de Utrechtse fractie liever dat de leden zich over het vertrek van Baudet als partijvoorzitter zouden uitspreken. 

Dat lijkt nu inderdaad te gaan gebeuren. Het partijbestuur heeft voorgesteld dat de leden maandag stemmen over het al dan niet intrekken van het partijlidmaatschap van Baudet en de benoeming van een nieuw partijbestuur. Of daarin weer een plek moet zijn voor Baudet, is ongewis. Het huidige partijbestuur (minus Baudet, die vrijdag is uitgeschreven als bestuurslid) ziet liever dat niemand van het oude bestuur terugkeert, maar Baudet heeft al aangekondigd zich weer verkiesbaar te willen stellen als partijleider en fractievoorzitter.

Onder een nieuwe naam verder

Een aantal Statenfracties hield zich de afgelopen week op de vlakte over steun aan Baudet. In Zeeland, Groningen, Zuid-Holland en Friesland gaven de leden geen commentaar op de crisis. Als argument voerden zij doorgaans aan dat er afstand bestaat tussen de Haagse en provinciale politiek. Alle fracties benadrukten dat hun provinciale werk niet onder de crisis mag lijden. In de enige provincie waar Forum voor Democratie in gedeputeerde staten zit, Noord-Brabant, was de druk hoog om kleur te bekennen. Twee van de negen leden, Hans Smolders en Joris den Oetelaar, spraken uiteindelijk hun steun uit aan Baudet. 

Hoe de afgesplitste statenleden verder gaan, is nog niet helemaal duidelijk. “We willen daarover ook overleg hebben met onze achterban. Tenslotte hebben ze op Forum gestemd, niet op een andere partij”, zegt het Drentse Statenlid Rob Camies in Dagblad van het Noorden. In Flevoland gaan de vijf afgesplitste leden gezamenlijk verder als een nieuwe fractie, evenals in Overijssel. Een nieuwe naam moet nog gekozen worden.

Baudet reageert verbolgen op het vertrek van deze leden. Hij noemt hen “coupplegers, vijanden en tegenstanders”. Hij noemt hun vertrek in een filmpje ‘goed nieuws’, en denkt “dat ze nog wel even zullen doorgaan met nazistische laster over mij te verspreiden”.

Lees ook:

Deel senaatsfractie FVD splitst zich af, verschillende statenleden stappen op

 Vier van de tien senatoren van de Eerste Kamer-fractie van Forum voor Democratie splitsen zich af van de partij. Dat zegt Bob van Pareren, een van de vier, vrijdag op Twitter. Ze vinden dat de partij niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme en antisemitisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden