Belastingdienst

Fiscus legt komende tijd aanslagen ‘spaartaks’ stil

Marnix van Rij (CDA), staatssecretaris van financiën. Beeld ANP
Marnix van Rij (CDA), staatssecretaris van financiën.Beeld ANP
ANP/Trouw

De Belastingdienst zal ‘tot nader order’ geen belastingaanslagen en beschikkingen opleggen aan vermogen en spaargeld in box 3 van de inkomstenbelasting. Staatssecretaris Marnix van Rij (financiën) heeft dat maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is het arrest van de Hoge Raad van vorige maand dat stelde dat het sinds 2017 geldende box 3-stelsel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Burgers maakten massaal bezwaar tegen deze regeling omdat de Belastingdienst daarbij met fictieve rendementen rekende. Daardoor kon het gebeuren dat mensen veel te veel belasting moesten betalen. De Hoge Raad vindt dat gedupeerden rechtsherstel moeten krijgen. Het arrest heeft ‘grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen’, schrijft Van Rij.

Twee uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen op het besluit om voorlopig geen aanslagen en beschikkingen meer op te leggen: als er kans is dat de aanslag verjaart en als een burger er belang bij heeft dat het proces doorgang vindt. Dat laatste geldt volgens Van Rij bij voorlopige aanslagen, verliesverrekening en middelingsverzoeken.

Volgens de bewindsman zijn nog niet alle gevolgen van het oordeel van de Hoge Raad ‘helder’. Van Rij weet nog niet hoeveel burgers in aanmerking komen voor rechtsherstel en wat de financiële gevolgen zijn. De kans is groot dat de rekening voor het kabinet hoog oploopt. Vorig jaar werd er in totaal 4,8 miljard euro geïnd via box 3. De ‘hersteloperatie’, waar Van Rij in zijn brief over rept, zal ook veel inspanning vragen van de Belastingdienst, die het al zwaar heeft met de afwikkeling van de toeslagenaffaire.

Het kabinet hoopt volgende maand meer te kunnen melden over de wijze van herstel.

Lees ook:

Een ‘fiscaal kerstcadeau’ voor de spaarder: Hoge Raad maakt korte metten met eerdere uitspraak over spaartaks

Na een lange strijd heeft de Bond voor Belastingbetalers een forse overwinning geboekt op de manier waarop de fiscus hun vermogen belast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden