Toeslagenaffaire

Financiën geeft alsnog mails over memo toeslagenaffaire vrij

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen).Beeld ANP

Na onthullingen van Trouw en RTL Nieuws geeft het ministerie van financiën e-mails vrij waaruit blijkt dat een explosief memo in de toeslagenaffaire bewust niet is gearchiveerd.

Een explosief memo in de toeslagenaffaire is in 2019 bewust niet gearchiveerd, volgens demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) niet om het document ‘weg te maken’, maar ‘om een zuivere reconstructie’ te kunnen maken wat er met het memo is gebeurd. Waarom die reconstructie niet heeft plaatsgevonden, of waarom dat niet is gedeeld met de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag, wil de staatssecretaris niet zeggen. Zij verwijst daarvoor naar een nog lopend onderzoek door accountantsbureau PricewaterhouseCoopers.

Het gaat om een memo uit 2017, waarin de hoogste jurist van Toeslagen al stelde dat gedupeerde ouders compensatie moeten krijgen. Haar memo verdween in een la, maar dook in juni 2019 weer op bij het ministerie van financiën. “Dit document graag NIET verder verspreiden en ook niet in Digidoc (het archiefsysteem, red.) hangen. (…) Het hoeft niet in onze archieven te zitten”, mailde een ambtenaar van Financiën daarop aan collega’s. Die mails zijn eind vorig jaar niet verstrekt aan de ondervragingscommissie, terwijl die informatie wel gevorderd was.

‘Missie doofpot bijna geslaagd’

Van Huffelen gaf de mails kort voor het mondelinge vragenuur vrij, nadat Trouw en RTL Nieuws er zondag al over berichtten. De Tweede Kamer toonde zich zeer geïrriteerd dat Financiën opnieuw pas na onthullingen in de pers informatie deelt met het parlement. “Missie doofpot bijna geslaagd”, foeterde SP-Kamerlid Renske Leijten. Van Huffelen zei ‘gemengde gevoelens’ te hebben bij het delen van de mails met het parlement. Volgens haar komen deze nu ‘zonder context’ naar buiten, terwijl er nog een onderzoek loopt van PwC.

Volgens Van Huffelen was in juni 2019 ‘heel helder dat het memo zeer relevant was’. Maar ook zonder dat memo was toen al heel helder hoe groot de problemen waren, ook buiten de veelbesproken Caf11-zaak waar het memo over ging. Daarmee valt zij haar voorganger Menno Snel af, die in die periode juist volhield ‘geen signalen’ te hebben dat er behalve een gastouderbureau in Eindhoven meer was misgegaan rond de kinderopvangtoeslag.

De Tweede Kamer zal nog voor het zomerreces een debat houden over de toeslagenaffaire en de conclusies van de ondervragingscommissie. Het debat in januari daarover werd gedomineerd door het aftreden van het kabinet. De Kamer wil daarin ook de, al dan niet voorlopige, conclusies van het onderzoek door PwC betrekken.

Lees ook:

Hoe een explosief memo in de toeslagenaffaire twee keer kon verdwijnen

Al in 2017 adviseerde de hoogste juridische medewerker van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst dat ouders compensatie moesten krijgen. Toen dat twee jaar later bekend werd op het ministerie van financiën, werd er opnieuw niet naar gehandeld. Bewust, zo blijkt uit een reconstructie van Trouw en RTL Nieuws.

Het ministerie geeft toe: een explosief memo over de toeslagenaffaire is kwijtgemaakt

Een cruciaal memo in de toeslagenaffaire werd in 2019 opnieuw kwijtgemaakt. Bewust, erkent het ministerie van financiën nu ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden