ICT-problemen

En wéér wordt de Omgevingswet uitgesteld

Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.Beeld ANP

De Omgevingswet moet en zal er komen, vindt minister Hugo de Jonge. Maar wanneer? Vrijdag werd de invoering voor de vijfde keer uitgesteld.

Auke van Eijsden

Tien jaar na de aankondiging loopt invoering van de Omgevingswet wéér vertraging op. De ingrijpende wetswijziging moest 1 januari ingaan, maar minister Hugo de Jonge (ruimtelijke ordening) heeft een half jaar langer nodig voor ICT-testen. Vooral provinciale overheden “voelen zich nog niet voldoende gereed voor invoering”, verklaarde de bewindsman vrijdag. “Zij zeggen: geef ons nou iets meer tijd. Daarom nemen we een half jaar extra voor testen en oefenen.”

Met de Omgevingswet moet het veel makkelijker worden vergunningen aan te vragen. Daarvoor zijn 26 losse wetten en tientallen regelingen samengevoegd tot één pakket. Maar onder de motorkap van dat digitale loket mankeert nog van alles, stelden deskundigen keer op keer vast. Het onafhankelijke Adviescollege ICT-projecten uitte afgelopen maandag nog grote zorgen. Er zou ‘onvoldoende zekerheid’ zijn over de stabiliteit, betrouwbaarheid en technische werking van het systeem. Dat moet beter, aldus het adviesorgaan.

De bottleneck zit vooral bij ingewikkelde gebiedsplannen, zoals de aanleg van een spoorlijn of de bouw van een windmolenpark. Een groter project betekent meer betrokken overheden en meer gestelde eisen. Daarvoor moet meer worden geoefend, zegt De Jonge in navolging van deskundigen. “Als gebruikers zich nog onvoldoende zeker voelen, is het verstandig langer de tijd te nemen.”

Herhaling van zetten

Het is de vijfde keer dat de Omgevingswet wordt uitgesteld – resultaten uit het verleden bieden weinig hoop voor een soepele toekomst. Dat beseft minister De Jonge zelf ook. “Het verplaatsen van de datum”, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer, “heeft het risico dat een herhaling van zetten volgt”.

Toch is hij ervan ‘overtuigd’ dat het ditmaal wel gaat lukken. “We zijn inmiddels heel ver”, aldus De Jonge. Hij wijst erop dat de meeste overheden, zoals gemeenten en waterschappen, klaar zijn voor invoering. “We staan op de drempel.”

Met het uitstel hoopt de minister vooral de Eerste Kamer te overtuigen, dat een laatste oordeel moet vellen over het moment van invoering. Daarmee mag de senaat volgens De Jonge niet te lang wachten, uiterlijk begin volgend jaar moet volgens hem een definitieve datum worden vastgesteld. “Gemeenten en provincies hebben duidelijkheid nodig. Het risico bestaat dat de politiek wacht totdat de uitvoering helemaal klaar, terwijl de uitvoerders juist wachten op groen licht van de politiek. Dan kom je niet verder.”

Lees ook:

Omgevingswet wankelt opnieuw, omdat de ICT nog lang niet op orde is

De Omgevingswet verkeert nog altijd in grote problemen, na vier keer eerder uitstel. De software werkt nog niet naar behoren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden