null

Provinciaal college

Elies Lemkes, vertegenwoordiger van de boeren, verovert plek in omstreden Brabants college

Beeld

Elies Lemkes (CDA) gaat toezien op de landbouw en natuur in het omstreden provinciaal college van Noord-Brabant. Zij was directeur van de boerenorganisatie ZLTO.

Hans Marijnissen

De Brabantse boerenlobby heeft een stevige greep gekregen op het nieuwe provinciebestuur. Elies Lemkes gaat namens het CDA de portefeuille landbouw op zich nemen. Tot anderhalf jaar geleden was zij nog de directeur van de boerenorganisatie ZLTO. Opvallend is dat zij ook ‘natuur’ in haar portefeuille heeft. In de meeste provincies zijn die onderwerpen verdeeld over twee gedeputeerden.

Een andere opvallende verschijning is Eric de Bie, tot nu toe de fractievoorzitter namens Forum voor Democratie. Hij krijgt de portefeuille energie en bestuurlijke vernieuwing. Het nieuwe provinciebestuur dat vanmiddag wordt gepresenteerd, blijft uit zeven bestuurders bestaan.

Een samenwerking met FvD op landelijk niveau

Fractievoorzitter Wil van Pinxteren (Lokaal Brabant) krijgt de portefeuille vrije tijd, bestuur en veiligheid. Peter Smit, wethouder in Oisterwijk, treedt namens Forum voor Democratie toe met de portefeuille water en bodem. De naam van CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes werd de afgelopen weken al vaak genoemd. Hij krijgt de portefeuille ruimte en wonen. Kamerlid Madeleine van Toorenburg, van wie de naam voortdurend rondzong, blijft in Den Haag. Voor de VVD blijven de twee huidige bestuurders Christophe van der Maat (verkeer, financiën) en Martijn van Gruijthuijsen (economie) gewoon op hun post.

Het omstreden college (CDA, VVD, FvD en Brabant Lokaal) kon worden geformeerd doordat een digitale ledenpeiling bij het CDA een nipte meerderheid opleverde. Dat heeft tot veel rumoer in deze partij geleid, omdat critici vrezen dat de partij in Brabant oefent voor een samenwerking met FvD op nationaal niveau. Volgend jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen.

Het vorige college in Brabant met GroenLinks en de PvdA viel eerder dit jaar na aanhoudende boerenprotesten tegen het volgens hen te strenge stikstofbeleid. Met ex-ZLTO’er Lemkes aan het roer zal het college op dat onderwerp een andere koers willen varen. Of dat wel kan is onduidelijk, omdat minister Carola Schouten inmiddels met landelijk stikstofbeleid is gekomen waarin minder ruimte overblijft voor de provincies.

Lees ook:
Coalitie met Forum voor Democratie verscheurt opnieuw het CDA

Wie wordt er beter van de Brabantse coalitie met het omstreden Forum voor Democratie? In ieder geval niet het CDA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden