CO2-uitstoot terugdringen

Eerste Kamer akkoord met een verbod per 2030 op steenkolenstook in kolencentrales

De kolencentrale aan de Amsterdamse Hemweg zou pas in 2024 sluiten, maar het kabinet haalde die datum naar voren: per 1 januari worden hier geen kolen meer verstookt.Beeld ANP

De Nederlandse energiesector moet uiterlijk in 2030 stoppen met steenkool. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wet om dat te regelen. De overheid nam dit besluit om de landelijke CO2-uitstoot te verminderen. Het Parijse Klimaatakkoord noopt daartoe. 

Het besluit treft de vier laatste grote kolencentrales, waarvan de oudste (in Geertruidenberg) vanaf het jaar 2025 steenkool in de ban moet doen.

Een belangrijk detail: deze aangenomen wet eist niet dat de kolencentrales sluiten. Wel moeten energieproducenten stoppen met vervuilende steenkolen. Ze mogen wel met een andere brandstof gaan stoken. Biomassa (houtstukjes) en ijzerpoeder behoren tot de mogelijkheden, stelt het kabinet. Vanwege die mogelijke alternatieven is volgens het Rijk het uitkopen van kolenbedrijven niet nodig. Toch eisen Uniper en RWE, exploitanten van Nederlandse kolencentrales, compensatie. Ze overwegen daartoe naar de rechter te stappen.

De milieubeweging reageert tevreden op het afgekondigde kolenverbod. Wel zijn er zorgen over het omschakelen naar hout, biomassa dus, als brandstof. Houtstook zou geen klimaatwinst opleveren, of pas op termijn. Of kolencentrales op biomassa gaan overstappen, is onzeker. Energiebedrijven overwegen dat alleen te doen als het technisch lukt en rendabel is.

Lees ook:

Een allerlaatste rondje door de Hemwegcentrale voor de sluiting

Eind december gaat de Hemwegcentrale in Amsterdam op last van het kabinet dicht. Verslaggever Koos Schwartz nam nog een kijkje in de kolencentrale - de wolkenmaker van Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden