InterviewVerkiezing

‘Een vrouwelijke lijsttrekker is goed voor het CDA’ Drie fans over hun favoriete kandidaat

Pieter Omtzigt, Hugo de Jonge, partijvoorzitter Rutger Ploum, Mona Keijzer en  Martijn van Helvert op het partijbureau tijdens de voordracht van het CDA van de nieuwe kandidaat-lijsttrekkers van de partij in juni. Beeld ANP
Pieter Omtzigt, Hugo de Jonge, partijvoorzitter Rutger Ploum, Mona Keijzer en Martijn van Helvert op het partijbureau tijdens de voordracht van het CDA van de nieuwe kandidaat-lijsttrekkers van de partij in juni.Beeld ANP
Jelle Brandsma

Jelle Beemsterboer (36), wethouder Schagen

Stemt: Hugo de Jonge

“Hugo is een man die de stad en het platteland weet te verenigen. Het CDA is een partij voor het hele land. Dat Hugo de Jonge uit Rotterdam komt is een voordeel. De waarden van het CDA, zoals het belang van familie en het omzien naar elkaar, weten alle kandidaten naar voren te brengen, maar Hugo de Jonge weet dat ook te vertalen naar CDA-kiezers in de stad. Het CDA moet ook die burgers aanspreken.”

null Beeld

“Hij heeft geweldig veel energie en hij kan mensen verbinden. Hij heeft ook de mentaliteit om problemen aan te pakken. Als zich iets voordoet zoekt hij onmiddellijk naar een oplossing.”

“Ik vind het ook prettig dat Hugo de Jonge het CDA duidelijk positioneert als een middenpartij. Het is goed om afstand te nemen van tien jaar VVD-beleid en de burger in het land weer centraal te stellen.”

Bouwien Rutten (51), fractievoorzitter Overijssel

Stemt: Pieter Omtzigt

“Dit is de man waar het CDA behoefte aan heeft. Pieter Omtzigt is verrassend en kan heel goed vertellen waarom de burger weer vertrouwen moet krijgen in de overheid. Dit is een vernieuwingsbeweging waar iedereen op zit te wachten.”

null Beeld

“Ik vind alle drie kandidaten heel goed en daar kan het CDA trots op zijn, maar Pieter brengt iets extra’s. Hij staat voor inhoudelijke politiek. Dit gaat over een nieuwe overheid die er voor de mensen is. Om dat te bereiken hebben wij politici nodig die het stuur durven te pakken en Pieter is zo iemand. Hij verzamelt de juiste mensen om zich heen en kan goed samenwerken.”

“Met Pieter kan ook de landbouw op een goede manier veranderen. Het is niet zo dat hij als man uit de regio per se staat voor de traditionele landbouw. Hij staat voor een moderne kringlooplandbouw.”

Kees Bazen (56), raadslid Den Helder

Stemt: Mona Keijzer

“Een vrouwelijke lijsttrekker is heel goed voor het CDA. In de hele wereld zie je vrouwelijke leiders, dus waarom niet bij het CDA. Kwaliteit staat voorop en die heeft Mona. Zij heeft in de Tweede Kamer laten zien dat zij van wanten weet als het gaat om de zorg. De laatste jaren als staatssecretaris betekent zij veel voor het midden- en kleinbedrijf.”

null Beeld

“Mona Keijzer is bij ons in Den Helder op bezoek geweest en maakt een hele goede indruk. In 2012 heeft zij ook al meegedaan met de lijsttrekkersverkiezingen en toen werd zij tweede, achter Sybrand Buma. Ik denk dat zij inmiddels veel meer bagage heeft en de kar kan trekken. Het is terecht dat zij de deur voor samenwerking met Forum openhoudt. Je moet eerst nagaan wat die partij te bieden heeft en kunt ze niet op voorhand uitsluiten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden