null Beeld

FramingHans de Bruijn

Een verkiezingscampagne die draait om vier getallen: 2, 4, 60 en 80

Hans de Bruijn

Op 2 april worden in Finland verkiezingen gehouden. In verkiezingstijd is de vraag altijd hoe je aandacht trekt voor jouw opvattingen. Premier Sanna Marin heeft een antwoord op die vraag. In deze campagne, zegt ze, gaat het om vier getallen: 2, 4, 60 en 80. Wat is de kracht van deze boodschap?

1

Het is een makkelijk te onthouden cijferreeks: 2, 4, 6, 8 – de laatste twee cijfers met een nul er achter.

2

Het is origineel. Getallen zijn eens wat anders dan een talige boodschap, verpakt in een toch vaak vage oneliner.

3

De getallen maken nieuwsgierig: wat bedoelt Marin? Ze legt het uit. Een duurzame jaarlijkse economische groei van ten minste 2 procent. Een investering van 4 procent in onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Ten minste 60 procent van de mensen onder de 35 jaar moet in 2030 hoogopgeleid zijn. Een werkgelegenheidsdoelstelling van 80 procent.

4

Kiezers zijn dol op duidelijkheid. Willen concrete doelen, scherpe keuzes, stippen op horizons. Met haar 2, 4, 60, 80 lijkt Marin helemaal aan die behoefte tegemoet te komen. Ze is concreet, supertransparant. Dat is veel beter dat de zoveelste vage oneliner, kun je denken.

5

Wie met getallen komt, is scherp en roept scherpe vragen op: waarom deze vier doelen, waarom deze getallen, hoe dit te realiseren? Die vragen zijn natuurlijk ook voorspelbaar. En daarmee hebben die getallen nog een niet te versmaden voordeel: met een beetje geluk stuur je er de discussie mee.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden