plein 2

Een lijst duwen, oké, maar sporters gaan zelden de gemeenteraad in

Voormalig voetballer René Eijkelkamp (midden) was lijstduwer voor Gemeentebelangen in Dalfsen, maar wilde niet in de raad. Beeld ANP
Voormalig voetballer René Eijkelkamp (midden) was lijstduwer voor Gemeentebelangen in Dalfsen, maar wilde niet in de raad.Beeld ANP

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, zoekt elke beetje partij een bekende lijstduwer, iemand die net een paar extra stemmen binnensleept. Maar sporters worden zelden raadslid.

Raymond van Barneveld, de dartende Hagenees, komt op plaats 36 van de kandidatenlijst van de partij Groep de Mos. 'Van Barneveld richt pijlen op Haagse raad', schreef De Telegraaf. De NOS, verwijzend naar zijn plek op de lijst: 'Darter Van Barneveld bekent politiek kleur met 'dubbel achttien'.' U ziet, humor onder de koppenmakers is onovertroffen.

Groep de Mos heeft ook Tommy Beugelsdijk, de hoekige verdediger van ADO Den Haag zover gekregen dat hij op de kandidatenlijst wil (plek 50). Partijleider Richard de Mos weet: stemmen verzekerd. Beugelsdijk ('Rustaagh!') is de populairste voetballer uit de Hofstad. Overigens staat een ander icoon van ADO, ex-speler Lex Schoenmaker, op de CDA-lijst in Den Haag.

Niet bij te houden

Nog ruim twee maanden en dan mag Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het aantal sporters dat her en der de kieslijsten bestormt is niet bij te houden. We noemen Guus Haak, een voetballegende uit vroeger tijden, veertien wedstrijden in Oranje. Hij wordt opnieuw lijstduwer van de partij van Hilbrand Nawijn in Zoetermeer. Hockeyinternational Bob de Voogd duwt de lijst van Plan! in Helmond.

József Kiprich, held van het Feyenoordlegioen, verbond zich in de jaren negentig aan de merkwaardige Tocado-partij in Rotterdam. Volgens een artikel in Voetbal International maakte Tocado zich vooral hard voor bungeejumpen vanaf de Erasmusbrug en gratis Feyenoord-seizoenkaarten voor alle Rotterdammers. Nooit meer iets van gehoord.

Postbode met cultstatus

Een beetje partij trekt een bekende lijstduwer aan, iemand die net een paar extra stemmen binnensleept. Politieke bagage speelt geen rol, het is de naam die telt. Berry van Aerle werd met Nederland Europees kampioen voetbal in 1988. Daarna vergaarde hij, als postbode in Helmond, een cultstatus. Helmondse Belangen wist hem te strikken als lijstduwer, maar hij weigerde op voorhand plaats te nemen in de gemeenteraad: "Omdat ik er geen verstand van heb en er te veel tijd in gaat zitten."

Sporters op de lijst

1. Schaatster Yvonne van Gennip (CDA, Haarlem)

2. Bokser Regilio Tuur (Ouderen Unie 55+, Rotterdam)

3. Voetballer René Eijkelkamp (Gemeentebelangen, Dalfsen)

Oud-speler van PSV en Feyenoord Kevin Hofland liet zich op de lijst van de VVD in Brunssum zetten. Het AD vroeg hem of hij bereid was de raad in te gaan: "Nee. Raadslid zijn is niets voor mij, ik ben meer praktisch ingesteld. Alle partijen doen bovendien beloften die ze na de verkiezingen niet waar kunnen maken omdat ze compromissen moeten sluiten. Dat vind ik vervelend. Verder woon ik ook niet in Brunssum."

Kiezersbedrog

Het is een bekende discussie: is het eerlijk op je te laten stemmen als je geen trek hebt in het raadswerk? Joop van Holsteyn, bijzonder hoogleraar kiezersonderzoek aan de universiteit in Leiden, vatte het ooit als volgt samen in deze krant: "Ik ben kandidaat, maar eigenlijk ben ik geen kandidaat."

En dat is kiezersbedrog.

Het lokte een reactie uit van CDA-kanon Hannie van Leeuwen, die in 2014, op 88-jarige leeftijd, lijstduwer werd in Rotterdam. "Ik heb besloten mijn partij een dienst te bewijzen. In de overtuiging dat ik, indien bij voorkeur gekozen, alsnog raadslid zal worden. Want inderdaad, de kiezer mag niet bedrogen worden."

Van Leeuwen redde het niet, het aantal voorkeurstemmen schoot tekort. Maar toch, waar hoor je dat nog? Lijstduwers die bereid zijn om een zetel in te nemen zijn een zeldzaamheid.

'Peet blijft Peet'

Peter Houtman is zo iemand. De doelpuntenmachine van Feyenoord gaat vandaag de dag door het leven als de vaste stadionspeaker van de Kuip. In 2010 werd hij lijstduwer van Onafhankelijk Nieuw Spijkenisse en kreeg pardoes 353 stemmen, genoeg voor een zetel. Houtman dacht er een weekend over na, waarna hij toehapte. "Maar de mensen moeten niet van me verwachten dat ik in driedelig grijs en met mijn aktetas op het gemeentehuis zal verschijnen. Peet blijft wel gewoon Peet."

Correctie: In het fotobijschrift stond aanvankelijk dat René Eijkelkamp zitting had genomen in de gemeenteraad van Dalfsen, dat klopte niet.

Lees hier meer afleveringen van Plein 2

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden