Commentaar Multinationals

Een bedrijf is een gewone belastingplichtige

Het denken over de relatie tussen de overheid en het (grote) bedrijfsleven is tijdens deze kabinetsperiode duidelijk veranderd. De grote vraag is nu of daar een verandering in overtuiging uit spreekt, of dat minister-president Rutte door de omstandigheden werd gedwongen. In het regeerakkoord werden multinationale ondernemingen nog de hemel in geprezen. In een poging het toch al, vergeleken met andere West-Europese landen, gunstige vestigingsklimaat nog eens te verbeteren, werd aangekondigd dat in deze kabinetsperiode de dividendbelasting zou worden afgeschaft.

De enorme vergissing die vooral Rutte daarmee maakte, bleek uit de arrogante mededeling van de raad van bestuur van Unilever. Anders dan aanvankelijk voorgenomen zou het hoofdkantoor van de Brits-Nederlandse multinational niet naar Rotterdam verhuizen.

Niet veel later dreigde de premier grote bedrijven dat aangekondigde lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven niet zouden doorgaan als het enorme verschil in beloning­­ tussen de top en de werkvloer niet zou verminderen.

Gunstige regeling rond aftrekposten

Er waren vervolgens onthullingen van deze krant voor nodig om het vermoeden dat multinationals al op een andere manier in Nederland bevoordeeld werden met feiten te bevestigen. Ondernemingen als Shell en Philips betalen in Nederland niet of nauwelijks een belasting over de winst. De voorwaarden voor het van de winst aftrekken van verliezen elders in de wereld zijn dermate gunstig, dat dergelijke bedrijven de winst graag in Nederland neer laten slaan.

De Kamer is willens en wetens akkoord gegaan met deze gunstige regeling rond aftrekposten. Het was daarom niet meer dan terecht dat bijvoorbeeld Philips in een hoorzitting in het parlement de bal terugkaatste. Uiteindelijk bepaalt de politiek hoe om te gaan met belastingregelingen voor het bedrijfsleven. Dat zij gebruikmaken van de mogelijkheden valt hen niet te verwijten.

Zo is het precies. Het vestigingsklimaat was te lang heilig. Zo heilig dat er disproportionele voordelen te behalen waren voor bedrijven, waarvan de exacte voordelen voor Nederland op zijn minst onduidelijk zijn.

Het zou daarom winst zijn als het kabinet nu ook uit overtuiging die aftrekmogelijkheden indamt en niet alleen­­ omdat er veel politieke en publieke verontwaardiging is geweest. Bedrijven moeten ondernemen en winst kunnen maken. Ze zijn aan de andere kant ook onderdeel van de samenleving en hebben ook profijt van publieke voorzieningen.

Wat dat betreft zijn ze vergelijkbaar met gewone, particuliere­­ belastingplichtigen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden