Lijsttrekker

Edith Schippers (VVD) keert terug naar het politieke centrum

Edith Schippers in 2017.  Beeld EPA
Edith Schippers in 2017.Beeld EPA

Edith Schippers keer na vijf jaar afwezigheid terug naar het politieke centrum van de macht: ze gaat namens de VVD de Eerste Kamer in.

Bart Zuidervaart

Het speculeren kan beginnen: is Edith Schippers (58) opnieuw in beeld om Mark Rutte op te volgen als leider van de VVD?

De grootste regeringspartij schuift Schippers naar voren als lijsttrekker bij de komende verkiezingen voor de Eerste Kamer, volgend jaar mei. Het is een onverwachte wending. Ze stapte in 2017 over van de landelijke politiek naar het bedrijfsleven. Schippers werd in 2019 president van DSM Nederland, later DSM Europa.

Voor de VVD is haar terugkeer goed nieuws. Schippers is een zeer ervaren en binnen de eigen partij populaire politica. Ze was eerst Tweede Kamerlid, daarna minister van volksgezondheid in de eerste twee kabinetten van Rutte. Ze is altijd een vertrouweling van Rutte geweest. Partijgenoten zagen in haar zijn ideale opvolger. Schippers was ook informateur van het kabinet-Rutte III, waar zij zelf geen deel meer van wilde uitmaken.

Overleggen met VVD-top

Ze wordt eerst lijsttrekker en daarna naar alle waarschijnlijkheid de fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Met deze functie is ze direct terug in het centrum van de macht. Schippers is dan weer onderdeel van de VVD-top en zal wekelijks met Rutte, de partijvoorzitter en de fractievoorzitter in de Tweede Kamer overleggen over de actuele ontwikkelingen en de koers van de partij.

In een toelichting zegt Schippers dat ze haar baan bij DSM niet opgeeft. Lidmaatschap van de Eerste Kamer is in principe één dag werk in de week, hoewel het voorzitterschap van de fractie meer tijd zal vergen. Ze beantwoordt ook de vraag of ze van plan is Rutte straks op te volgen als partijleider: “Het is absoluut niet mijn ambitie, maar ik sluit nooit wat uit.”

Lees ook:

Dankzij ‘schaduwleider’ Edith Schippers werd Mark Rutte wie hij is

Als demissionair premier Mark Rutte ‘iets idioots doet’, pakt Edith Schippers meteen de telefoon om hem keihard de waarheid te vertellen. Kees Versteegh schreef een boeiend boek over de vertrouwelingen van toppolitici.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden