Investeringsfonds

Drie vooraanstaande economen bekritiseren nieuw investeringsfonds van Wiebes en Hoekstra

Ministers Wopke Hoekstra en Eric Wiebes presenteerden maandag een investeringsfonds waarmee het kabinet onder meer geld in vergroening, infrastructuur en onderzoek wil steken. Dat Nationaal Groeifonds met een grootte van 20 miljard euro werd vorig jaar op Prinsjesdag al aangekondigd, maar werd op de lange baan geschoven door de coronacrisis.  Beeld ANP
Ministers Wopke Hoekstra en Eric Wiebes presenteerden maandag een investeringsfonds waarmee het kabinet onder meer geld in vergroening, infrastructuur en onderzoek wil steken. Dat Nationaal Groeifonds met een grootte van 20 miljard euro werd vorig jaar op Prinsjesdag al aangekondigd, maar werd op de lange baan geschoven door de coronacrisis.Beeld ANP

Het maken van een apart potje met geld voor overheidsinvesteringen is geen goed idee, vinden economen. De politiek moet keuzes maken.

Jelle Brandsma

Drie vooraanstaande economen bekritiseren het Nationaal Groeifonds dat het kabinet wil oprichten. Lex Hoogduin en Coen Teulings vinden een apart fonds onwenselijk, zeggen zij in Trouw. De politiek moet bovendien verantwoordelijkheid nemen voor de keuze welke projecten geld krijgen. Dat kan niet worden overgelaten aan een commissie, zoals het kabinet wil. Hoogleraar Sylvester Eijffinger heeft kritiek op de onafhankelijkheid van de commissie.

Ministers Wopke Hoekstra (financiën) en Eric Wiebes (economische zaken) presenteerden maandag hun investeringsfonds, ook wel het Wopke-Wiebesfonds genoemd. Zij willen de komende vijf jaar 20 miljard euro lenen om te investeren in het ‘groeivermogen’ van bedrijven. Daarbij gaat het onder meer om het duurzamer maken van de economie door geld te besteden aan infrastructuur, kennis en innovatie. Een onafhankelijke commissie adviseert over de keuze van projecten. Daarna beslist het kabinet. Het fonds krijgt een aparte begroting.

Verkeerde vorm

Het kabinet kiest de verkeerde vorm, zeggen de drie hoogleraren. “Ik ben geen voorstander van allerlei aparte potjes”, zegt Lex Hoogduin, voormalig directielid van De Nederlandsche Bank. Door investeringen via de normale rijksbegroting te financieren, moet het kabinet een keuze maken tussen bijvoorbeeld infrastructuur en verhoging van de lonen van zorgpersoneel. Die afweging is ‘bij uitstek een politiek onderwerp’, meent Hoogduin.

Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Planbureau, ziet voor- en nadelen van het nieuwe investeringsfonds. “Het is goed om gebruik te maken van de lage rente en te investeren. Het zou beter zijn om uit te gaan van een hoger gemiddeld financieringstekort en te investeren via de gewone begroting. Zo heeft de commissie Borstlap voorstellen gedaan om de arbeidsmarkt te verbeteren. Gebruik het geld daarvoor, bijvoorbeeld door belastingverlaging voor werknemers in de lagere loonschalen. Daardoor gaat de arbeidsmarkt beter functioneren. Besteed geld aan openbaar vervoer en onderwijs. Ik zou zeggen: Ga regeren!”

Het investeringsfonds is ‘geweldig’, vindt Sylvester Eijffinger. Maar hij vindt de commissie die adviseert over projecten die geld krijgen ‘niet onafhankelijk’. “Dat geldt niet voor iedereen maar wel voor veel leden in de commissie.” Namen wil hij niet noemen. In de commissie zitten onder anderen bestuurders van grote bedrijven en van universiteiten.

Lees ook:

Wopke, Wiebes en Wouter laten het geld rollen, maar hoe ver kun je daarmee gaan?

Dinsdag is in de begroting te lezen dat het kabinet veel geld uitgeeft. Prima, vinden economen, maar over het nieuwe investeringsfonds zijn zij kritisch. ‘Ga regeren.’

Er dreigt een politieke strijd te ontstaan over het ‘Wopke-Wiebesfonds’

Een ‘Nationaal groeifonds’ moet de economie er bovenop helpen. Maar over de besteding van het geld dreigt nu al een politiek gevecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden