Holocaust

Drie jaar geëist tegen ex-kampbewaker

null Beeld
Beeld

De Duitse justitie heeft maandag drie jaar cel geëist tegen de voormalige SS’er en concentratiekampbewaker Bruno Dey. De hoogbejaarde Dey zou als 17-jarige in 1944 en 1945 ­medeplichtig zijn geweest aan de dood van 5230 gevangenen van het kamp Stutthof, bij Gdansk. Zijn proces is mogelijk een van de laatste ­tegen nazimisdadigers.

Redactie Trouw

Dey werkte volgens de aanklager in de rechtbank in Hamburg mee aan aan “een door de staat georganiseerde slachting”. Van de genoemde ­gevangenen zouden er 5000 zijn ­gestorven door de erbarmelijke ­omstandigheden in het concentratiekamp. Daarnaast zouden er tweehonderd zijn vergast en zouden dertig slachtoffers met een nekschot om het leven zijn gebracht. “Er bestaat geen twijfel”, zei officier van justitie Lars Mahnke over de schuld van de verdachte. Volgens hem handelde Dey opzettelijk.

Dey, tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van een SS-doodskopeenheid en inmiddels een gepensioneerde bakker in een rolstoel, ontkent niet dat hij kampbewaker was, maar stelt dat hij daartoe werd gedwongen. “Ik voel me niet schuldig over wat destijds is gebeurd”, zei Dey op 20 mei tijdens een zitting. “Ik heb er niets aan bijgedragen, behalve als ­bewaker.”

Ongeveer 115.000 gedeporteerden werden in Stutthof opgesloten, van wie volgens de gegevens van de Israëlische herdenkingsinstelling Yad Vashem 65.000 werden vermoord. Vanaf 1944, toen het een vernietigingskamp werd, waren de meeste gevangen er Joden, vooral vrouwen uit de Baltische landen en Polen die vanuit andere kampen, waaronder Auschwitz, waren overgebracht. Het kamp was zo ontworpen dat “niemand eruit kon komen”, ­aldus de aanklager. De officier vindt dat Dey’s daden een essentieel ­onderdeel vormden van de nazimisdaden tegen de Joden. De rechter doet op 23 juli uitspraak.

Lees ook:

Is dit John Demjanjuk, de beul van Sobibor op deze foto?

Een unieke foto uit het concentratiekamp Sobibor is dinsdag in Berlijn gepresenteerd. Bevestigt dit beeld dat John Demjanjuk daar inderdaad kampbewaker was?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden