null Beeld

Plein2

Draaideur tussen televisie en politiek staat al langer open

Niels Markus

Als Tweede Kamerlid kun je beter geen podiumvrees hebben. Je moet immers elke dag optreden voor publiek: in de eerste plaats je kritische collega’s, maar óók al die mensen die het debat thuis volgen.

Enige liefde voor de camera en een gezonde portie ijdelheid is daarom een pre. Niet voor niets hebben veel politici een televisieverleden. Sylvana Simons (Bij1) was TMF-vj, Lucille Werner (CDA) was jarenlang het gezicht van Lingo en Habtamu de Hoop (PvdA) presenteerde Het Klokhuis.

De draaideur tussen televisie en politiek staat al langer open. Huidig GroenLinks-senator Paul Rosenmöller maakte tv-programma’s nadat hij de Tweede Kamer had verlaten. En tijdens de vorige kabinetsperiode hadden ook de Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en de onlangs overleden Léonie Sazias ruime camera-ervaring.

Eén van de trendsetters voor het huwelijk tussen politiek en tv is VVD-coryfee Ed Nijpels. Eind jaren tachtig, kort nadat hij de Kamer verliet, werd Nijpels co-presentator van actualiteitenprogramma Tros Aktua Milieu, naast Tineke Verburg. In Nijpels’ onlangs verschenen memoires noemt hij Verburg zijn ‘tv-moeder’. Zij leerde hem, een oud-stotteraar, rustig articuleren.

Andere spraakproblemen

Later presenteerde Nijpels ook een programma met de eerdergenoemde Sazias. Daarbij kreeg hij heel andere spraakproblemen: “Het was in mijn tijd als vrijgezel en zij was een bloedmooie verschijning van wie ik vreselijk onder de indruk was. De eerste uitzending voeren we in een bootje over de Oostvaardersplassen, en ik kon nauwelijks iets uitbrengen.”

Nijpels zocht in zijn jeugd al het podium. Als jochie was hij zo diep onder de indruk van het optreden van een hypnotiseur, dat hij besloot een tweede show minutieus te bestuderen en daarna uit te proberen op zijn zusje. Hij kreeg haar onder hypnose, maar toen zij vervolgens hevig begon te trillen, lukte het hem niet meer haar wakker te maken. “Mijn moeder raakte in paniek en wilde de dokter erbij halen toen José na een half uur toch wakker werd.”

Nijpels raakte niet ontmoedigd door die eerste ervaring en hij zou een aantal jaar optreden als hypnotiseur op feestjes, partijen en in zaaltjes. Tijdens één van zijn nummers maakte hij een vrijwilliger wijs dat hij of zij een olifant was, vergezeld door een ‘grappig aapje’. Hypnotiseur Nijpels liet het aapje vervolgens aan stukken scheuren door een leeuw. “Als het goed uitpakte, kon ik ervoor zorgen dat mijn gehypnotiseerde tranen met tuiten huilde”, blikt hij terug in zijn boek.

Muzikale PVV’ers

Ook in de huidige Kamer zoekt een aantal leden graag de spotlights. Voor zijn Kamerlidmaatschap was PVV’er Léon – more than just a voice – De Jong fulltime zanger in de band In-Front. Hij heeft vooral een goede Elviscover in huis. Er zijn meer muzikale PVV’ers. Het Haagse oud-raadslid Elias van Hees kreeg later spijt van zijn betrokkenheid bij de PVV en is inmiddels volkszanger.

Bekende muzikanten uit het verleden zijn oud-VVD-leider en saxofonist Hans Dijkstal, en voormalig PvdA-staatssecretaris Co Verdaas. Die is zanger en gitarist in de rock-’n-rollband John-Boy & The Waltons. Met hun covers van The Beatles, Chuck Berry en opnieuw Elvis Presley, schopte de band het ooit tot de beroemde Cavern Club in Liverpool, waar de Beatles hun eerste optredens hadden.

In deze rubriek willen we ook een ander opmerkelijk collectief niet onbenoemd laten. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Peter Kwint (SP), Lisa Westerveld (GroenLinks) en het deze zomer teruggetreden VVD-Kamerlid Daan de Neef vormen de gitarencoalitie. Ze bezoeken samen rockconcerten én Westerveld en Kwint deden eens samen een dj-set op de Zwarte Cross. Toetreden tot de coalitie is niet eenvoudig, zegt Kwint. “Nee, je hoeft niet met Metallica aan te komen. Er is een strenge muziektoets en als wij het niet hard genoeg vinden, kom je er natuurlijk niet in.”

Andere politici met opmerkelijke hobby’s

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) houdt varkens;

Halbe Zijlstra (VVD) was secretaris bij een postduivenvereniging;

Kees van der Staaij (SGP) heeft slangen als huisdier.

De rubriek Plein 2 behandelt de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden