Coronacrisis

Dit zijn de nieuwe maatregelen en de corona-routekaart: Nederland zit bijna in de ernstigste fase

Premier Rutte afgelopen vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.Beeld EPA

De maatregelen zoals premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge die dinsdagavond hebben aangekondigd, plus een routekaart voor de komende maanden. Het kabinet zet in op inperking van alle bewegingen en reizen van burgers. 

De corona-routekaart moet meer inzicht bieden bij welke besmettingscijfers en andere waarden het kabinet voortaan maatregelen neemt. Nederland bevindt zich met één been al in de fase ‘zeer ernstig’, het hoogste niveau, zo blijkt. Een overzicht.

De corona-routekaart

Eindelijk is hij af, de lijst met te verwachten maatregelen waar de Tweede Kamer om had gevraagd. Met de routekaart moet voortaan duidelijk zijn wanneer het kabinet welke maatregelen neemt, en op basis van welke cijfers. De kaart zal vooral een handleiding zijn voor regionale bestuurders en burgemeesters de komende maanden, als het virus naar verwachting af en toe weer oplaait.

De kaart is geen statisch geheel, het kabinet kan er altijd nieuwe maatregelen aan toevoegen of varianten maken. Een voorbehoud is dus op z’n plaats.

De kaart kent vier niveaus, van waakzaam, zorgelijk, ernstig tot zeer ernstig. De cijfers waarop wordt gestuurd zijn grotendeels bekend van het coronadashboard: het aantal positieve testen per 100.000 inwoners per week, aantal opnames op de intensive care, aantal patiënten in het ziekenhuis en het percentage verpleeghuizen waar bewoners besmet zijn. De R-waarde telt mee, maar dat zijn altijd schattingen, de verspreidingssnelheid van het virus kan pas achteraf berekend worden. Het kabinet kijkt ook naar zaken als naleving van de regels. Van invloed kan ook nog zijn of een bepaalde sector, zoals de horeca nu, sterk aandringt op versoepeling of uitzonderingen.

Te oordelen naar de gedeeltelijke lockdown, bevindt heel Nederland zich met één been in de fase ‘zeer ernstig’. Het aantal positieve testen is nu 235 per 100.000 inwoners per week, de kritieke grens op de routekaart is 250. De te verwachten sluiting van de horeca, het verbod op alcoholverkoop na acht uur ’s avonds, verbieden van sportwedstrijden en teamtrainingen voor amateurs staan allemaal op de routekaart. Het kabinet gaat nog niet zover dat de scholen, eetgelegenheden en coffeeshops weer dichtgaan. In de fase ‘zeer ernstig’ zijn er ook maatregelen mogelijk zoals alle wc’s op recreatieplekken te sluiten, kinderen verbieden te sporten, en andere zaken die Nederland nog kent van het voorjaar. Een regio kan ook totaal op slot gaan.

Bij het laagste niveau van de routekaart ( ‘waakzaam’) moet het aantal besmettingen terug naar 50 mensen per 100.000 inwoners, of lager, maar waart het virus nog wel rond. Ook dan blijft een registratieplicht voor horecabezoekers plus een vaste tafeltjesindeling nodig, net als een meldplicht voor grote evenementen. Tijdelijke sluiting bij uitbraken is mogelijk. Voor nachtclubs en discotheken ziet het er slecht uit, die blijven zelfs dan dicht.

De nieuwe maatregelen, vooralsnog voor vier weken

Horeca

Alle cafés en restaurants moeten vanaf vanavond 22.00 uur geheel dicht. Premier Mark Rutte noemde dit tijdens de persconferentie ‘een keiharde dobber’. De sluiting geldt ook voor coffeeshops. Op dit moment mogen cafés en restaurants openblijven tot 22.00 uur, maar dat zet onvoldoende zoden aan de dijk. De besmettingen lopen sindsdien steeds verder op. Afhalen van eten mag nog wel. Ook coffeeshops mogen een afhaalloket hebben.

Hotels kunnen vooralsnog openblijven en hun gasten voorzien van eten en drinken.

Winkels

Avondwinkels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer verkopen, om te voorkomen dat mensen die normaal in de kroeg zouden zitten, hier hun drank gaan halen. Het kabinet zet een streep door de koopavonden. Alle winkels moeten uiterlijk om 20.00 sluiten, met uitzondering van supermarkten. Die moeten om 20.00 wel stoppen met de verkoop van alcohol. Burgers mogen tussen 20.00 en 07.00 uur geen drank of softdrugs op zak hebben of in de openbare ruimte consumeren.

Sport

Er gaat een streep door teamsporten voor volwassenen. Dit betreft zowel wedstrijden als trainingen. Het kabinet onderscheidt contactsporten en niet-contactsporten. Voetbal en hockey worden verboden (contactsport), tennis en golf niet. Maar dubbelen met tennis mag weer niet, omdat onderling contact dan onvermijdelijk is. Hardlopen met maximaal vier mensen mag wel, mits zij onderling afstand houden.

Minderjarigen mogen blijven trainen en onderling partijtjes spelen, maar officiële wedstrijden worden ook voor de jeugd verboden. Douches en kleedkamers moeten dicht. Sportscholen hoeven vooralsnog níet dicht. Bepaalde topsport, zoals betaald voetbal, mag doorgaan, maar de tribunes in de stadions blijven leeg.

Werken en reizen

Het devies wordt, nog krachtiger dan het al was: blijf zoveel mogelijk binnen. Werk alleen op locatie als het echt niet anders kan. Rutte doet een dringende oproep om niet naar gebieden in het buitenland te reizen met een oranje en rood advies. In het eigen land moeten mensen ook zo min mogelijk uitstapjes maken. De vorige oproep, van enkele weken geleden, had weinig effect. Het is nog altijd te druk op de weg en in het openbaar vervoer.

Evenementen en bijeenkomsten

De maximale groepsgrootte voor bijeenkomsten in een binnenruimte wordt dertig personen. Sommige theaters, schouwburgen en concertzalen hebben nu nog toestemming van de Veiligheidsregio’s om meer mensen te ontvangen, maar die uitzonderingen vervallen. Dit is slecht nieuws voor de culturele instellingen.

Voor zogeheten ‘doorstroomlocaties’, plekken waar mensen in beweging zijn, zoals musea, bibliotheken en pretparken, verandert er nu niets. Weekmarkten kunnen in principe doorgaan.

Er komt wel een verbod op evenementen als buurtbarbecues, theaterfestivals en kermissen. Voor kerken en moskeeën geldt een grondwettelijke uitzondering. Bijeenkomsten mogen daar doorgaan, maar Rutte doet wel een beroep op organisatoren om het gezond verstand te gebruiken.

Wat blijft is dat je thuis maximaal drie mensen mag ontvangen, mits iedereen anderhalve meter afstand van elkaar bewaart. Wat nieuw is: buiten mogen groepen nog uit maximaal vier mensen bestaan. Dit betekent geen groepen bootcampers meer in het park.

Mondkapjes

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dit moet nog wel juridisch worden geregeld. Het kabinet wil daarmee ‘een slepende discussie voor eens en altijd beslechten’. Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo’n mondmasker te dragen. Dit advies wordt slecht opgevolgd in de samenleving.

Wat blijft hetzelfde?

Middelbare en basisscholen blijven open, net als sportscholen. Het kabinet kiest er dit keer voor zolang mogelijk het onderwijs normaal te houden.

Het aantal gasten dat een huishouden binnen mag ontvangen, blijft drie, maar dat geldt wel per dag.

De jeugd onder achttien jaar mag blijven sporten, competities worden  wel stilgelegd.

Lees ook:
Opnieuw dagrecord met 7393 nieuwe coronabesmettingen

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden