Forum voor Democratie

Dit zijn de denkbeelden van Freek Jansen, van de in opspraak geraakte jeugdbeweging van Forum

Freek Jansen  tijdens de presentatie in Ahoy (voor een online publiek) van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen.   Beeld Robin Utrecht, ANP
Freek Jansen tijdens de presentatie in Ahoy (voor een online publiek) van de eerste tien kandidaten van Forum voor Democratie (FVD) voor de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld Robin Utrecht, ANP

De ophef over Freek Jansen en zijn jeugdbeweging is de directe aanleiding voor de crisis bij Forum voor Democratie. Wie is deze rechterhand van Thierry Baudet?

Wendelmoet Boersema en Bart Zuidervaart

Met Freek Jansen is Thierry Baudet al jaren bevriend. Tot maandagavond stond hij op nummer 7 op de kandidatenlijst van Forum. Zijn invloed binnen de partij is sinds Baudets breuk met Henk Otten in 2019 gestaag gegroeid. Op de momenten dat de partijleider in opspraak raakte vanwege zijn geflirt met radicale denkbeelden, was Jansen nooit ver weg. Naast voorzitter van de jeugdbeweging JFVD is Jansen medewerker van de tweekoppige Kamerfractie.

Op uitnodiging van Baudet sluit Freek Jansen zich in 2016 aan bij Forum. Jansen mag een presentatie houden over sociale media tijdens een belangrijke vergadering in Baarn, waar een kleine kring getrouwen besluit om van denktank Forum een politieke partij te maken. Jansen en Baudet kennen elkaar dan al vier jaar. In het recent verschenen boek ‘Mijn meningen zijn feiten’ over Baudet staat beschreven hoe Baudet Henk Otten toevertrouwt dat Jansen ‘wel erg rechts’ is.

Ook wordt in het boek de toenmalige leidinggevende van Jansen bij de gemeente Westland geciteerd, die zegt dat de jongeman een enorme belangstelling had ‘voor het Derde Rijk, de rol van Hitler en de Holocaust, die hij relativeert’. In de jaren die volgen zal Jansen met behulp van sociale media de JFVD uitbouwen tot een van de grootste politiek jongerenbewegingen.

Theorie van omvolking

Jansen heeft een grote hand in de ontmoeting van Baudet met de rechts-extremist Jared Taylor, waarover De Correspondent eind 2017 bericht. Taylor hang onder meer de theorie van de omvolking aan, als zou het ‘blanke ras’ in Europa door massale integratie verdrongen worden. Bij die ontmoeting zijn ook twee leden van de omstreden extreem-rechtse organisatie Erkenbrand aanwezig. Deze Nederlandse pendant van de Amerikaanse alt-rightbeweging ageert volgens de AIVD tegen rassenvermenging, online verspreidt ze antisemitische en racistische uitingen. Baudet zegt over Erkenbrand dat de organisatie ‘weleens uit de bocht vliegen’, maar dat het jonge mensen zijn ‘die bezig zijn de wereld te ontdekken’.

Enthousiast is Jansen ook over de acties van Schild & Vrienden, een Vlaams-nationalistische, conservatief-katholieke beweging. Hij haalt hun leider Dries van Langenhove naar een van de zomerscholen van Forum. Schild & Vrienden komt in 2018 in opspraak door onthullingen in Belgische media vanwege racistische en antisemitische uitingen van leden in whatsappgroepen.

Jansen en Baudet schrijven samen de beruchte boreale ‘Uil van Minerva’-toespraak. In zijn eigen toespraken op congressen verwijst Jansen – al dan niet verhuld - vaak naar de omvolkingstheorie (‘het uitwissen van onze gemeenschap’) of de clown world, een term uit de alt-rightbeweging die staat voor een anti-links, homofoob en racistisch wereldbeeld. Baudet is Jansen altijd blijven steunen. Die loyaliteit doet nu de bom barsten.

Lees ook:

Dat FvD het niet goed doet in de peilingen, zal niet vreemd zijn aan hun plots opspelende dapperheid

Toen Stevo Akkerman vorig jaar op bezoek ging bij Thierry Baudet, begroette die hem met de woorden ‘Welkom bij de fascisten’. Dat was een grapje. Zulke grappen zal Baudet nu niet meer maken, denkt de columnist.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden