Dion Graus

Dion Graus (PVV) wil nu zelf een onderzoek naar aantijgingen over seksuele intimidatie

Dion Graus wordt geïnstalleerd in de Tweede Kamer, 31 maart 2021. Beeld Werry Crone
Dion Graus wordt geïnstalleerd in de Tweede Kamer, 31 maart 2021.Beeld Werry Crone

Nadat PVV-leider Geert Wilders gezegd heeft niets te kunnen ondernemen in de kwestie-Graus, roept het van seksuele intimidatie beschuldigde Kamerlid zelf op tot onafhankelijk onderzoek.

Hij klaagt over een ‘trial by media’ en over ‘het verspreiden van leugens’. PVV-Kamerlid Dion Graus wil dat de aantijgingen aan zijn adres worden onderzocht. Woensdag meldde de PVV-fractie op verzoek van Graus een onafhankelijk adviseur integriteit in de hand te nemen voor ‘een oriënterend onderzoek’.

Een fractiemedewerker beschuldigt Graus van grensoverschrijdend gedrag, schreef NRC Handelsblad een kleine twee weken terug. Eerder meldde de krant dat Graus zijn ex-vrouw had gedwongen tot seks met derden in het Tweede Kamergebouw. Graus, sinds 2006 Kamerlid, blijft alle aantijgingen ontkennen en zegt dat “iemand beschuldigen op basis van valse verklaringen, gedaan door anonieme bronnen zonder gefundeerd onderzoek, niet van deze tijd is”. Hij heeft een advocaat in de hand genomen om “dit onrecht met hand en tand te bestrijden”.

PVV-leider Geert Wilders hield zich al die tijd op de vlakte en zei vorige week ‘met beide handen op de rug gebonden’ te zijn. Zolang de vrouwen geen aangifte deden, kon hij niets tegen Graus ondernemen. Ook een intern onderzoek was uitgesloten. Want, zei Wilders, hij beschikt niet over de middelen. Het is nog volstrekt onduidelijk wie het ‘oriënterende onderzoek’ gaat uitvoeren waarnaar de PVV nu verwijst. Ook is niet bekend hoe onafhankelijk het onderzoek zal zijn.

‘Bergkamp verschuilt zich’

Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemt Graus’ verzoek aan de PVV-fractie in ieder geval positief. Ze benadrukt dat het “vreselijk is als vrouwen én mannen in een situatie komen van ongewenste omgangsvormen”. Bergkamp zegt ook dat het haar “drijfveer is om een veilige omgeving te creëren voor iedereen”.

Zelf kreeg ze dinsdag van zeventien vrouwenorganisaties het verwijt te weinig te ondernemen in de kwestie-Graus. In een brandbrief schreven de organisaties dat ze “zich verschuilt achter het argument dat er geen werkgever-werknemerrelatie bestaat tussen de Kamer (...) en fractiemedewerkers die het slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag”. Ze roepen de Kamervoorzitter onder andere op in de toekomst interne onderzoeken naar gelijksoortige kwesties niet aan fracties over te laten.

“Mensen denken dat de Kamervoorzitter van alles kan doen”, reageert Bergkamp. “Maar ik heb geen werkgeversrelatie met Kamerleden. Ik heb geen apparaat, ben geen politie of rechter. We doen al heel veel, maar het is aan de fractie zelf om onderzoek te doen. Vanuit mijn rol kan ik dat niet opleggen.”

Ze wijst op de verschillende vertrouwenspersonen bij wie mensen die gepest, gediscrimineerd of seksueel geïntimideerd worden zich kunnen melden, en op het op 1 april geïnstalleerde College van onderzoek integriteit. Dit college kan, anders dan zij, bij melding wél onderzoek doen naar integriteitskwesties.

College zal zaak-Graus niet onderzoeken

Heikel punt is dat het college geen zaken onderzoekt van voor 1 april dit jaar. Dus ook de melding van de fractiemedewerker die de beschuldigingen tegen Graus uitte, zal niet onderzocht worden als zij zich meldt. Bergkamp erkent dat er ‘een gat’ is vóór 1 april, maar is blij met de komst van het college, vanwege de juridische expertise en het onafhankelijke karakter.

Over een gesprek met Graus zegt Bergkamp dat het goed is “contact te hebben als een Kamerlid in de aandacht ligt”. Een gesprek met de fractiemedewerker houdt de Kamervoorzitter af omdat ze “niet in een individuele kwestie wil treden”.

Lees ook:

Tweede Kamer moet harder optreden in geval van #MeToo

Grensoverschrijdend gedrag komt in de beste families voor. En bij de meest gerenommeerde instellingen. Zelfs de Tweede Kamer ontkomt er niet aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden