Plan B

Dierentuinen dicht en een jachtverbod: de Partij voor de Dieren blijft bij haar vertrouwde koers

Esther Ouwehand (PVDD) in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Esther Ouwehand (PVDD) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Sinds vorig jaar heeft de Partij voor de Dieren een nieuwe partijleider. Onder Esther Ouwehand blijft de koers hetzelfde, blijkt uit het verkiezingsprogramma dat de partij vandaag presenteert.

Judith Harmsen

Alle dierentuinen dicht, maximaal 300.000 vliegbewegingen per jaar en een algemeen jachtverbod, dat ook geldt voor de koning. Uit het concept verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 dat de Partij voor de Dieren vandaag presenteert, blijkt dat de partij ook onder de nieuwe leider Esther Ouwehand de vertrouwde koers doorzet.

In ‘Plan B’, zoals het verkiezingsprogramma net als in 2017 is genoemd, zet de partij wederom in op een systeemverandering. Niet economische groei en winst moeten centraal staan, maar het welzijn van natuur, dier én mens. Daarom wil de partij de veestapel met minstens 75 procent inperken. Het grootste deel van de vrijkomende landbouwgrond moet volgens de Partij voor de Dieren worden teruggeven aan de natuur, maar een kleiner aandeel kan worden gebruikt voor woningbouw. Ook wil de partij dat er een ministerie voor klimaat en biodiversiteit wordt opgericht. Dat ministerie moet dezelfde status krijgen als het ministerie van financiën. Het moet beleid van andere ministeries gaan toetsen op duurzaamheid.

Senator en Statenlid in top 3 Partij voor de Dieren

Huidig senator Christine Teunissen en het Almeerse gemeenteraadslid Leonie Vestering, tevens Statenlid in Flevoland, staan op de respectievelijk tweede en derde plaats van de voorlopige kandidatenlijst. Esther Ouwehand, huidig fractievoorzitter in de Tweede Kamer, voert de lijst aan.

Teunissen wordt al langere tijd genoemd als ‘kroonprinses’ van de partij. Toen voormalig partijleider Marianne Thieme in 2018 met ziekteverlof uit de Kamer ging, verving Teunissen haar tijdelijk. Vestering was eerder directeur van dierenrechtenorganisatie Wilde Dieren de Tent Uit, die dieren zoals olifanten en leeuwen wilde verbieden in circustenten. Die organisatie hief zichzelf op in 2015 toen een dergelijk verbod werd ingevoerd.

Op plek vier en vijf van de lijst staan Kamerleden Frank Wassenberg en Lammert van Raan. Kamerlid Eva van Esch staat op plek 6. De partij staat in de peilingen op drie tot vijf zetels. De definitieve lijst wordt op 13 december vastgesteld.

Conflict in de partij

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 boekte de Partij voor de Dieren een forse winst. De partij ging van twee naar vijf zetels in de Kamer. Daarvan is de partij er inmiddels één kwijt, want in de zomer van 2019 stapte Femke Merel van Kooten uit de fractie, om verder te gaan als onafhankelijk Kamerlid. Van Kooten wilde zich in de Kamer zich ook bezig moest houden met onderwerpen die niet direct met dierenwelzijn en duurzaamheid te maken hebben, maar kreeg daar naar eigen zeggen te weinig ruimte voor.

Min of meer tegelijkertijd was de partijtop van de Partij voor de Dieren in een conflict verwikkeld geraakt met de in het voorjaar van 2019 onverwacht verkozen partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel. Wolswinkel vond dat er te weinig ruimte was voor discussie binnen de partij, en wilde naar eigen zeggen de Partij voor de Dieren transparanter maken. Maar zijn samenwerking met de rest van het partijbestuur verliep stroef. Hij zou bestuursbesluiten naast zich neer leggen en de partij beschadigen. In oktober 2019, een half jaar na zijn aantreden als voorzitter, werd Wolswinkel geroyeerd als lid van de partij, waarmee hij ook zijn voorzitterschap kwijtraakte.

Nieuwe voorvrouw

Inmiddels heeft de partij een nieuwe voorvrouw. Esther Ouwehand nam een jaar geleden het stokje over van partijleider Marianne Thieme. Zij was sinds de oprichting van de Partij voor de Dieren in 2002 het gezicht van de partij.

Ouwehand profileerde zich de afgelopen weken in de coronadebatten door kritische vragen te stellen over de nertsenfokkerijen, en er bij het kabinet op aan te dringen dat meer moest worden gedaan om toekomstige infectieziekten afkomstig van dieren te voorkomen. “Wij zijn de enige partij die sinds haar oprichting waarschuwt voor de manier waarop mensen met dieren omgaan”, zegt ze daarover in het AD dit weekend. “Door dieren massaal op een kluitje te houden kunnen infectieziekten makkelijk op de mens overslaan.”

Lees ook:

PvdD-fractieleider Esther Ouwehand: De koers is de koers, die verandert niet

Esther Ouwehand, de nieuwe fractieleider van de Partij voor de Dieren, zet de lijn van Marianne Thieme voort. Er komt geen verbreding van de agenda. Wat de partijvoorzitter zegt, zijn ‘privé-opvattingen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden