Lijsttrekkers

Deze BBB’ers mogen in hun provincie proberen een coalitie te vormen

 Leden van de Boer Burger Beweging (BBB) zetten een modelkoe voor de deur bij de uitslagenavond van BBB voor de Provinciale Statenverkiezingen Beeld ANP
Leden van de Boer Burger Beweging (BBB) zetten een modelkoe voor de deur bij de uitslagenavond van BBB voor de Provinciale StatenverkiezingenBeeld ANP

Nieuwkomer BBB werd woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen in alle provincies de grootste partij. Wie zijn de provinciale lijsttrekkers die nu het initiatief krijgen bij de formaties? Vijf portretten.

Judith Harmsen

Drenthe: Gert-Jan Schuinder

Ruim een op de drie kiezers in Drenthe ging woensdag het stemhokje in voor de BoerBurgerBeweging (BBB). De afstand met de nummer twee, de PvdA, is groot en dus zal BBB-lijsttrekker Gert-Jan Schuinder bij de formatie van een nieuw provinciebestuur het initiatief nemen. Daar is hij klaar voor, zei hij woensdagavond tegen het Dagblad van het Noorden. “De informateur en de kandidaat-gedeputeerden staan klaar.”

Schuinder is 48 en woont in Zuidlaarderveen. Hij is ‘hobbyboer’, zoals hij zelf zegt, en verdient zijn geld als manager bij een zorginstelling. Hij is opgeleid tot verpleegkundige. In de campagne profileerde hij zich niet alleen op onderwerpen als stikstof en de wolf, maar benadrukte hij ook het belang van goed bereikbare dorpen met eigen voorzieningen.

null Beeld

Overijssel: Carla Evers

Ook in Overijssel stemde ongeveer een derde van de kiezers op BBB. De lijsttrekker die daar nu aan zet is: Carla Evers (59). Ze woont sinds 2008 in Twente, waar ze met haar man een pluimvee- en akkerbouwbedrijf heeft. Oorspronkelijk komt ze uit Gelderland. Ze woonde een groot deel van haar leven in de Achterhoek en had daar verschillende banen. Zo werkte ze in de hotel- en de uitzendbranche.

Bestuurlijke ervaring heeft ze al; ze was bestuurslid van LTO Noord regio Oost. Daar vertrok ze in april 2021. Naar eigen zeggen vanwege ‘een steeds terugkerend verschil van inzicht’ over de manier van belangenbehartiging. Politieke ambities had ze tot nu toe niet. Sterker nog, ze dacht altijd: ik ga nooit de politiek in, zo zei ze in een interview met vakblad Boerderij. “Maar sinds de BoerBurgerBeweging er is denk ik: hé, nu kunnen we het verschil maken”, aldus Evers.

Ze staat naar eigen zeggen open voor samenwerking met alle partijen. Ook met bijvoorbeeld GroenLinks, die het toch op veel punten met BBB oneens is. Evers zei woensdag tegen Tubantia: “Ook bij GroenLinks zitten redelijke mensen. We moeten met elkaar het gesprek aan gaan wat Overijssel nodig heeft.”

null Beeld

Friesland: Abel Kooistra

Ook in Friesland won BBB met afstand de Provinciale Statenverkiezingen. Het gat met de nummer twee, de PvdA, is er iets kleiner dan in Drenthe, maar lijsttrekker Abel Kooistra kan zich gaan voorbereiden op de formatie. Tegenover Omrop Fryslân wilde hij er woensdag nog niet al te veel over zeggen. “We willen niet van tevoren alles al inkleuren. We hebben eerst een vergadering binnen onze eigen partij”, zei hij in reactie op zijn overwinning.

De 28-jarige Kooistra komt uit een boerengezin en werkt als beleidsadviseur stikstof bij LTO Noord en studeerde geschiedenis. Politieke ervaring heeft hij al; hij was twee jaar lang fractieondersteuner voor de PVV in de Provinciale Staten van Friesland. Inmiddels voelt hij zich helemaal thuis bij BBB, een partij die volgens hem niet alleen gezien moet worden als een protestpartij. In een interview met de agrarische nieuwssite Nieuwe Oogst noemt hij BBB een ‘positieve club’. “Niet alles is fout, maar het moet volgens ons anders.”

In zijn campagne richtte Kooistra zich niet alleen op de klassieke thema's als stikstof en de achterstelling van het platteland, hij benadrukte ook dat BBB de burger meer bij besluitvorming wil betrekken. Kooistra: “We geloven sterk in burgerparticipatie. Er wordt nu vaker over de burger besloten dan met de burger. Wat ons betreft moeten de plannen daarom meer van onderaf komen.”

null Beeld

Noord-Brabant: John Frenken

Zo groot als de afstand tussen BBB en de nummer twee in de noordelijke provincies is die in Brabant niet. Toch is ook daar duidelijk dat de partij van Caroline van der Plas de grootste is in de Provinciale Staten, op enige afstand gevolgd door de VVD. In Brabant is het John Frenken (56) die BBB leidt. Frenken heeft geen agrarische achtergrond, wel ervaring in de politiek. Jarenlang was hij wethouder in Son en Breugel voor de lokale partij Dorpsvisie. In die hoedanigheid was hij onder meer verantwoordelijk voor wonen en zorg en welzijn.

In de campagne verzette Frenken zich tegen de nieuwe eisen die de provincie stelt aan stallen. Uiterlijk 1 juli 2024 moeten verouderde Brabantse stallen voldoen aan nieuwe richtlijnen. Zo wil de provincie stikstof reduceren. Die deadline is al met een halfjaar verlengd, maar BBB wil dat het plan voorlopig helemaal van tafel gaat. Een dag na de verkiezingswinst benadrukte Frenken tegenover Omroep Brabant dat dit in Brabant een belangrijk punt zal zijn. “Die deadline is de mensen het mes op de keel zetten, wat totaal niet nodig is. Op basis van vrijwilligheid en vooral met medewerking van iedereen komen we verder.”

null Beeld

Flevoland: Anja Keuter

Zo'n twintig procent van de stemmen kreeg BBB in Flevoland. Op Urk, waar BBB-lijsttrekker Anja Keuter (46) vandaan komt, was SGP nog de grootste partij, maar zo'n dertig procent van de kiezers op het voormalig eiland stemden op de partij die zegt op te komen voor de boeren én de visserij. Die visserij kent Keuter goed. Zelf heeft ze met haar man en twee zoons twee kotters en een vishandel.

Ze ziet overeenkomsten tussen de de boeren en de vissers. Beide beroepsgroepen lopen volgens haar aan tegen knellende regels. Daar wil ze nu in de provincie wat aan doen. Stikstof is in Flevoland geen enorm probleem, zei Keuter al tegen Omroep Flevoland. De provincie heeft lagere stikstofdoelen dan andere regio's. Toch kan ze niet duidelijk genoeg zijn: “We gaan niet gedwongen uitkopen.”

De politieke arena is Keuter niet vreemd. Ze was jarenlang actief in de gemeenteraad van Urk namens de lokale partij Unie Gemeentebelangen. Landelijk voelt ze zich bij BBB ‘heel erg thuis’, zo concludeert ze zelf in een filmpje op de website van BBB. De twee partijen lijken op elkaar, vindt ze. “BBB heeft een lekker nuchtere instelling, net als gemeentebelangen”, zei ze tegen De Stentor. “Geen vijf zinnen gebruiken, als het ook in één zin kan.’’

null Beeld

Luister ook naar deze aflevering van de Trouw-podcast Haags Halfuurtje, waarin Niels Markus, chef van de politieke redactie van Trouw bespreek wat de zege van BBB allemaal in beweging zal zetten.

Lees ook:

Protestpartij BBB mag nu in tien provincies coalities gaan vormen. ‘Een aardverschuiving van formaat’

De nieuwe BBB wordt een machtsfactor van belang in alle provincies. Er wachten spannende coalitieonderhandelingen.

SITE portretten BBB provincie Gert Jan Beeld -
SITE portretten BBB provincie Gert JanBeeld -

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden