Staatsveiligheid

Deur gaat dicht voor Huawei bij veiling 5G-frequenties

Een expositie over 5G-technologie in Peking, China.Beeld AP

Bij de veiling van frequenties voor het nieuwe mobiele 5G-netwerk houdt het kabinet leveranciers uit landen die het verdenkt van cyberspionage, buiten de deur. Zonder dat in het donderdag gepubliceerde besluit de naam valt, weet iedereen dat het hier gaat om China en telecomgigant Huawei.

Het kabinet rekent erop dat de eerste veiling al zeker 900 miljoen opbrengt, maakte staatssecretaris Mona Keijzer (economische zaken) gisteren bekend. In het komende half jaar vinden drie veilingen plaats.

Met de komst van het 5G-netwerk wordt mobiel internet straks supersnel en stabieler en groter. Er kan ook meer verkeer tegelijk op. Maar de veiling is een politiek en diplomatiek zeer gevoelig onderwerp. De vrees leeft dat buitenlandse leveranciers van de benodigde technologie – lees Huawei – onder druk van hun overheid – lees China – het netwerk ook voor spionage zullen gebruiken. De Chinese overheid en het leger hebben een grote vinger in de pap bij Huawei. De Amerikanen hebben de Chinese telecomgigant daarom al uitgesloten van aanbestedingen. Huawei maakte donderdag bekend dit besluit bij de rechter aan te vechten.  

Naam van Huawei wordt niet genoemd

In Nederland drongen de veiligheidsdiensten en Defensie aan op strenge voorwaarden voor de veiling. In april waarschuwde de AIVD dat Nederland niet afhankelijk moet worden van technologie uit landen met een ‘offensieve cyberstrategie’. De veiligheidsdienst noemde toen met name China. Staatssecretaris Keijzer heeft daarnaar geluisterd, blijkt uit het Besluit Veiligheid en Integriteit Telecommunicatie waarop een half jaar is gewacht. 

Zonder Huawei daarin te noemen, worden providers uitgesloten van deelname die zaken doen met leveranciers die onder invloed staan van ‘een staat, entiteit of persoon’ waarvan bekend is of vermoed wordt dat ze het communicatienetwerk willen ‘misbruiken of uit laten vallen’. Het gaat om leveranciers van ‘kritieke onderdelen’ van het 5G-netwerk. Wat precies ‘kritiek’ is, heeft het ministerie niet nader omschreven.

De oppositie in de Tweede Kamer drong in oktober in een motie aan op uitsluiting van Huawei, maar de coalitie wilde ook toen geen specifieke bedrijven benoemen. Telecomprovider KPN liet dit voorjaar al weten voor de cruciale technologie van het netwerk geen gebruik te maken van Huawei-onderdelen.

Zorgen over China ook bij Navo en EU

Binnen de EU en de Navo zijn deze week dezelfde soort afspraken gemaakt. Bij het toewijzen van frequenties moeten de EU-lidstaten rekening houden met de ‘risicoprofielen’ van toeleveranciers van buiten de EU.

Op de Navo-top in Londen erkenden regeringsleiders het belang van ‘veilige systemen’ bij de aanleg van 5G. Desondanks besloot lidstaat Portugal wel Chinese investeerders toe te laten in de telecommarkt, ondanks druk van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo die Lissabon gisteren bezocht. Ook Groot-Brittannië wil het liefst het land zo open mogelijk houden voor buitenlandse investeringen. Maar als het Huawei toelaat, kan dat het einde betekenen van de samenwerking tussen Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De veilingen voor drie verschillende frequenties (700, 1400 en 2100 Mhz) vinden komend half jaar gefaseerd plaats. De eerste, die van 700 Mhz, moet minstens 900 miljoen euro opbrengen. Naar verwachting doen telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile in ieder geval mee. De veiling van de veel duurdere – want meest geschikte – 3,5 Ghz-frequentie kan pas in 2022 plaatsvinden. Nu maakt het afluisterpark van de inlichtingendiensten in het Friese Burum daar nog gebruik van. Daarom moeten de Nederlandse spionnen en hun schotels eerst verhuizen. 

Lees ook:

Trumps Huawei-draai was een volslagen verrassing

Amerikaanse senatoren vinden dat president Trump het Chinese techbedrijf Huawei niet mag laten ontsnappen.

Huawei neemt voorschot op gesprekken in handelsoorlog, zegt 5G-kennis te willen verkopen

De Verenigde Staten en China gaan weer praten. De topman van het omstreden technologiebedrijf Huawei deed alvast een onverwacht voorstel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden