Motie

Denk, PVV en ChristenUnie verenigen zich tegen vaccinatie-campagne voor 12- tot 17-jarigen

Een klaslokaal van het Amsterdams Lyceum is weer gevuld met leerlingen. Vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen is een deel van de middelbare scholen weer volledig open, voor het eerst in bijna een halfjaar tijd. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een klaslokaal van het Amsterdams Lyceum is weer gevuld met leerlingen. Vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen is een deel van de middelbare scholen weer volledig open, voor het eerst in bijna een halfjaar tijd.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ruim een kwart van de Tweede Kamer is er om ‘principiële’ en ‘ethische’ redenen op tegen als tieners vanaf 12 jaar binnenkort worden opgeroepen zich in te enten tegen het coronavirus.

Een gezamenlijke motie van PVV en Denk om op voorhand zo’n vaccinatieplan voor tieners te voorkomen, kreeg steun van de rechtse oppositie én van de christelijke partijen ChristenUnie en SGP. Minister Hugo de Jonge komt woensdag met een reactie op het advies van de Gezondheidsraad om jongeren ook te vaccineren.

Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu vindt het ethisch niet verantwoord om kinderen op te roepen zich in te enten. “Dat gebeurt niet om tieners te beschermen, want zij lopen zelf onvoldoende gevaar, maar om groepsimmuniteit te bewerkstelligen. Het dient als een compensatie voor volwassenen die niet willen worden gevaccineerd”, stelt hij. Kuzu vindt dat een ‘belachelijk’ argument. Volgens het Kamerlid zijn tieners ook niet in staat hier zelfstandig een besluit over te nemen.

PVV-leider Geert Wilders noemt het ‘koehandel’ met kinderen. Hij vindt het prima als ouders vrijwillig hun kinderen willen laten inenten. “Maar maak er geen programma van waarin u ze oproept, want dat is echt koehandel en dat moeten we niet met onze kinderen doen.”

De PVV en Denk willen dat groepsimmuniteit wordt gerealiseerd door meer aan voorlichting te doen en er zo voor te zorgen dat meer mensen van allochtone afkomst zich vrijwillig laten vaccineren. Onder deze groep is de vaccinatiebereidheid nu 43 procent, bij autochtonen 85 procent. Ook de ChristenUnie en SGP willen principieel dat de keuze voor ouders vrij blijft om hun kinderen te laten vaccineren. Zij vrezen voor een te grote druk op deze ouders om hun kinderen alsnog te laten vaccineren.

Lees ook:

Gezondheidsraad: nodig alle tieners uit voor een coronavaccin

Geef tieners van 12 tot en met 17 het Pfizer-vaccin tegen corona, want ook voor henzelf zijn de voordelen groot, luidt het advies van de Gezondheidsraad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden