Affaire

Denk nam al in 2018 maatregel tegen Kuzu

null Beeld
Beeld

Denk heeft al in 2018 maatregelen genomen tegen voormalig fractievoorzitter en mede-oprichter van de partij, Tunahan Kuzu. In een verklaring die maandagavond werd uitgegeven, stelt de partij dat hem toen tijdelijk het fractievoorzitterschap werd ontnomen wegens een buitenechtelijke affaire.

Lex Oomkes

Het opinieblad ‘HP/De Tijd’ bericht in het jongste nummer over de affaire, maar Denk komt nu met een verklaring om onderdelen van dat verhaal in een ander daglicht te zetten. In het artikel wordt onder meer gesteld dat Kuzu’s fractiegenoot Selçuk Öztürk de affaire zou hebben gebruikt om zijn collega te dwingen op te stappen.

Nu heet het in de verklaring van de partij dat het gedrag van Kuzu niet zou passen bij de kernwaarden van Denk en dat hem daarom al eerder het fractievoorzitterschap is ontnomen. Destijds, toen het Kamerlid Farid Azarkan tijdelijk het voorzitterschap overnam, heette het dat Kuzu tijd moest vrijmaken om lokale afdelingen van Denk te ondersteunen.

Grote impact

Kuzu zelf stelde in reactie op het artikel in HP/De Tijd dat hij opstapt uit de landelijke politiek, omdat dat werk een te grote impact heeft op zijn persoonlijk leven.

Denk stelt in de verklaring dat het bij de relatie van Kuzu niet zou gaan om een medewerkster van de fractie, zoals gesteld in HP/De Tijd. Dat doet echter niets af aan de ernst van de zaak, aldus de verklaring. Met Kuzu zijn in 2018 indringende gesprekken gevoerd, waarbij de conclusie werd getrokken dat hij het fractievoorzitterschap moest neerleggen. Waarom dat alleen tijdelijk was, wordt in de verklaring niet toegelicht.

Lees ook:

Hoe de Kamer dit parlementaire jaar opstond tegen Denk

Het leek ‘normaal’ te zijn geworden dat Denk Kamerleden met een migratieachtergrond aan de schandpaal nagelde. Maar dit parle­men­taire jaar duwde de rest van de Kamer terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden