Terrorismebestrijding

Denk en PVV eisen opheldering over ‘vuilspuiterij’ NCTV

Voormalig minister Ferd Grapperhaus. Beeld ANP
Voormalig minister Ferd Grapperhaus.Beeld ANP

De anti-terrorisme-coördinator waarschuwde voor ‘polariserende’ partijen. Voormalig minister Grapperhaus ontkende dat vorig jaar nog.

Christoph Schmidt

De Tweede Kamerfracties van Denk en de PVV zijn zeer verontwaardigd over berichten dat de nationale anti-terrorisme-coördinator NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) die partijen in geheime notities ‘polariserend’ heeft genoemd. Denk is een spreekbuis voor moslimfundamentalisme, terwijl de PVV een rol speelt bij de ‘radicalisering’ in de maatschappij, zo waarschuwde de NCTV. Dat meldt NRC op basis van berichten die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De vertrouwelijke notities over mogelijke schadelijke invloed van politieke partijen op de maatschappij zijn door de NCTV verstrekt aan gemeenten, politie, ministeries en buitenlandse veiligheidsdiensten.

De onthulling is pikant, omdat voormalig minister Ferd Grapperhaus (van het departement justitie en veiligheid, verantwoordelijk voor de NCTV) de Tweede Kamer vorig jaar nog verzekerde dat parlementariërs nooit voorkomen in de rapportages van de dienst. Áls de NCTV bepaalde politici al in de gaten houdt, dan is dat alleen voor hun ‘eigen veiligheid’, namelijk om mogelijke dreigingen tegen henzelf in kaart te brengen, aldus Grapperhaus.

‘Zeer kwalijk en onacceptabel’

Denk eist nu een debat waarin Grapperhaus’ opvolger Dilan Yesilgöz-Zegerius opheldering zou moeten geven. Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan heeft aangekondigd een klacht tegen de NCTV in te dienen.

PVV-leider Geert Wilders reageerde furieus op Twitter. ‘Wat een smerige vuilspuiterij van de NCTV. De PVV is in het geniep in de extreemrechtse hoek geduwd en daarmee zijn alle PVV’ers ten onrechte gebrandmerkt als fout. Dat is zeer kwalijk en totaal onacceptabel.’

Lange tijd verstuurde de NCTV elke week een vertrouwelijke nieuwsbrief aan belanghebbenden. Die dienst is inmiddels gestopt. In een aantal nieuwsbrieven, met name in 2017, is er aandacht voor Denk. Daarin staat onder meer dat enkele prominente moslimfundamentalisten hun aanhang hebben geadviseerd op Denk te stemmen. De NCTV concludeert daaruit dan Denk zou ‘fungeren als politiek podium voor het politieke salafisme in de Tweede Kamer’.

‘Voedingsbodem voor radicalisering’

Veel aandacht is er ook voor de PVV, vooral als de partij in 2018 extremisten niet langer weert van bijeenkomsten. “Bij extreemrechtse actiegroepen kan deze ‘acceptatie’ worden gezien als een overwinning en als een bevestiging van hun gelijk dat steeds meer van hun ideeën blijkbaar door een gevestigde partij als de PVV zijn overgenomen”, zo staat in een van de NCTV-nieuwsbrieven.

Een jaar eerder staat de NCTV stil bij een campagne van Wilders waarin hij ‘buitenlanders’ lijnrecht tegenover ‘Nederlanders’ plaatst. Volgens de anti-terrorisme-dienst zou de PVV-leider daarmee ‘bijdragen aan een voedingsbodem voor radicalisering’.

In de nieuwsbrieven komen ook de partij Bij1 (van Sylvana Simons) en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet voor, maar die aandacht is summier.

In een reactie aan NRC onderstreept de NCTV dat de wekelijkse nieuwsbrieven een ‘product van het verleden’ zijn. Vorig jaar bleek al dat de dienst de wet overtrad door informatie te verzamelen over al dan niet activistische burgers, politici en religieuze leiders. Daarop heeft het (demissionaire) kabinet een nieuwe wet voorgesteld waarin de NCTV meer bevoegdheden krijgt. Onzeker is of die wet de Tweede Kamer zal passeren. Regeringspartij D66 is alvast tegen.

Lees ook:
Felle kritiek op wet over bevoegdheden Nationaal coördinator terrorismebestrijding

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder van de overheid, heeft scherpe kritiek op het plan van het kabinet om de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meer bevoegdheden te geven.

NCTV waarschuwt voor jonge rechts-extremisten die uit zijn op een rassenoorlog

Een nieuwe generatie rechts-extremisten komt online met het zogeheten accelerationisme in aanraking, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden