Geen plek voor onvrede

Demonstreren bij de nieuwe Tweede Kamer: de glans is er wel van af

Actievoerders, onder andere van vakbond FNV, blokkeerde woensdag een half uur lang de publieksingang van de Tweede Kamer. Beeld ANP
Actievoerders, onder andere van vakbond FNV, blokkeerde woensdag een half uur lang de publieksingang van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Jaarlijks vinden in Den Haag meer dan 1700 betogingen plaats. Maar bij de nieuwe Tweede Kamer moeten demonstranten zich behelpen.

Gershon Osnabrugge

Klimaatorganisatie Extinction Rebellion kondigt aan de hele week demonstratiehoofdstad Den Haag plat te leggen voor het klimaat, en vandaag is het direct raak. Honderden betogers blokkeren de omgeving van de Kamer, met enorme verkeershinder als gevolg. Politici en personeel kunnen niet door de hoofdingang naar binnen, die is hermetisch afgesloten.

Vorige week woensdag was er ook tumult. Een honderdtal leden van vakbond FNV kwam onaangekondigd langs, en blokkeerde een half uur lang de publieksingang. Resultaat: tientallen bezoekers moesten buiten in de stromende regen wachten tot ze naar binnen konden. Het onderstreepte - opnieuw - wat een onhandige demonstratielocatie het nieuwe, tijdelijke Kamergebouw is.

Eigenlijk hadden de FNV-leden zich moeten opstellen op een kleine, zompige grasstrook aan de Bezuidenhoutseweg, tegenover de personeelsingang van de Kamer. Een plek waar je elkaar amper kunt verstaan door het langsrazende verkeer en door de wind die giert tussen de omliggende hoge kantoorgebouwen. Bovendien is deze weg een belangrijke verkeersroute naar het centrum, waardoor enkele tientallen betogers al snel voor flink wat verkeershinder zorgen.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag noemde demonstraties bij de nieuwe Tweede Kamer eerder al ‘rete-ingewikkeld’, vanwege de ligging van het gebouw. Kleine delegaties van protestgroepen of belangenorganisaties mogen wel bij de publieksingang staan, maar voor grotere groepen is er, als ze enigszins gezien willen worden, alleen plaats op de grasstrook langs de berm van de Bezuidenhoutseweg. Maar ook daar is slechts ruimte voor zo’n tweehonderd mensen.

Toen de politie vorige maand tijdens een coronademonstratie de boel nogal de boel liet, ontstonden er opstoppingen en chaotische taferelen. Op Prinsjesdag koos de politie voor een andere tactiek, en werden demonstranten achter hekken gezet met volledige politie-omsingeling. Het leidde alsnog tot verkeershinder.

null Beeld brechtje rood
Beeld brechtje rood

Tussen station Den Haag Centraal en de Tweede Kamer is er wel een geschikte plek, het Anna van Burenplein, maar vanwege de omliggende kantoren en de grote doorstroom van mensen is deze locatie aangemerkt als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Als er toch demonstranten onaangekondigd verschijnen bij de publieksingang van de Kamer, is de politie er als de kippen bij om met een paar bussen het plein af te schermen voor de betogers. Verder is er geen plaats voor demonstranten om te staan. “We kunnen moeilijk gebouwen slopen om zo meer ruimte te creëren”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gebeurtenissen van vorige maand zijn wat de Kamer, de gemeente en de politie betreft niet voor herhaling vatbaar. Honderden coronademonstranten stonden die dag verspreid over de stoep, het fietspad en de weg hun onvrede te uiten, met chaos tot gevolg. Een week later klommen Greenpeace-activisten het dak van het Kamergebouw op, waar ze spandoeken ophingen en tentjes opzetten. Pas uren later werden de laatste activisten van het dak verwijderd.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp liet na de Greenpeace-dakbezetting weten dat ze de gebeurtenis zou evalueren met de politie en de gemeente. Over de uitkomst hiervan wordt noch door de gemeente noch door de Kamer uitspraken gedaan. De gemeente is desgevraagd niet van plan om manifestaties te verbieden of om andere locaties aan te wijzen. “We zijn erop gericht om zoveel mogelijk demonstraties mogelijk te maken”, zegt een woordvoerder. “Ook onaangekondigde.”

Lees ook:

Activisten Greenpeace voeren actie op tijdelijk pand Tweede Kamer

In hun lichtgroene jassen en met witte helmen op hun hoofd vragen actievoerders van Greenpeace dinsdag de politiek om de stikstofcrisis aan te pakken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden