Luwte

Demonstratie Rotterdam ontbonden na drukte, Rutte waarschuwt voor gezondheidsrisico’s

Demonstranten op de Erasmusbrug.Beeld ANP

De demonstratie op en rond de Erasmusbrug in Rotterdam tegen racistisch politiegeweld is woensdagavond afgebroken omdat het te druk werd. 

Er werden honderden actievoerders verwacht, maar net als in Amsterdam, afgelopen maandag, werden het er duizenden. Op de brug zelf lukte het de actievoerders om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden, maar op een gegeven moment ontstond er ‘stuwing’. De politie riep de actievoerders toen op de demonstratie te ontbinden. De meeste demonstranten gaven gehoor aan die oproep. De betogers werden ‘gecontroleerd’ weggeleid. 

Later op de avond ontstonden er op sommige plekken ongeregeldheden. Groepen mensen bleven hangen en er werden ruiten, hekken en terrasstoelen vernield. Twee mensen zijn aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar een agent. Op het Stationsplein brak een vechtpartijtje uit. De demonstraties in Den Haag en Groningen verliepen dinsdag rustig. Mensen konden voldoende afstand houden, conform de coronaregels. Maandag kwamen onverwacht duizenden mensen af op de manifestatie op de Dam in Amsterdam. Toen lukte dat niet.

Blank of zwart, christen of moslim

Premier Rutte ging woensdagavond op zijn persconferentie kort in op de situatie in Amsterdam. “In Nederland bestaat het recht om te demonstreren”, zei hij. “Maar er is ook de verplichting om anderhalve meter afstand te houden. De dood van George Floyd is onacceptabel, maar de demonstratie op de Dam in deze vorm was dat ook.” 

De vraag of een demonstratie nuttig of nodig is of niet, kan volgens hem nooit reden zijn of die wel of niet doorgaat of om de afstand niet te handhaven. “Ook in Nederland zijn er mensen die het gevoel hebben dat ze niet volledig meetellen. Ook hier. Ook hier is racisme, het is niet alleen een Amerikaans probleem. Iedereen in Nederland die die beelden heeft gezien. Blank of zwart, moslim of christen, hier geboren of niet. Iedereen heeft die beelden gezien en gezien welke systemische problemen er zijn.” Dat is volgens Rutte niet alleen een Amerikaans fenomeen. “Dat mensen daartegen in actie komen snap ik duizend procent. Tegelijkertijd is er een pandemie gaande. Met grote gezondheidsrisico’s. De beperkingen zijn niet onderhandelbaar. Ik heb ook de beelden uit Rotterdam gezien. Daarmee lopen we een groot risico voor andere mensen. Daar zijn veel jongeren, die dachten misschien onoverwinnelijk te zijn. Maar je kunt ook andere mensen aansteken. Die verantwoordelijkheid heb je ook.”

Lees ook:

Ieder land heeft zijn eigen Floyd

De dood van George Floyd wordt tot ver buiten de Verenigde Staten gevoeld. Floyd is de zoveelste in een lijst van slachtoffers van politiegeweld. Maar ook buiten de VS vallen doden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden